premi museu cami de santiago agencia prensa2 L’Associació d’Amics del Camí de Santiago de la Comunitat Valenciana ha fet entrega, durant el sopar anual de socis, d’un reconeixement al Museu Valencià de la Festa, i al seu alberg, per la difusió del camí i l’atenció dispensada als pelegrins que escullen la ruta del «Camí de Llevant» per a arribar a Santiago de Compostel·la.
L’Ajuntament d’Algemesí va crear el primer alberg de pelegrins en el 2002 i per ell han passat nombrosos caminants, la majoria d’ells estrangers, entre els qui destaquen alemanys, holandesos, francesos, britànics, italians, canadencs, nord-americans o australians. Cal apuntar també que als dos darrers anys s’ha incrementat la presència de pelegrins xinesos i japonesos.
El Camí de Santiago, en la seua ruta medieval que parteix de la ciutat de València, redescoberta en 1991, ha enregistrat un nombre creixent de pelegrins que trien el seu recorregut. “L’augment és constant, amb un total de 720 pelegrins en el que va de 2017, la qual cosa representa un 10% més respecte al mateix període de l’any anterior”, ha indicat María Ángeles Fernández, presidenta de l’Associació d’Amics del Camí de Santiago de la Comunitat Valenciana, segons un comunicat de l’agència AVAN.
El Camí de Llevant, que va estar en ús entre els segles XV i XVIII, té una longitud d’aproximadament 1.202 quilòmetres. S’inicia a la mateixa ciutat de València i discorre per poblacions de la província homònima com són Algemesí, Alfafar, Benetússer, Massanassa, Catarroja, Alzira, Carcaixent, la Pobla Llarga, Manuel, Torre d’en Lloris, Xàtiva, Moixent i la Font de la Figuera, per prosseguir després per les províncies d’Albacete, Toledo, Madrid, Àvila, Zamora i Orense fins a arribar a Santiago de Compostel·la. La ruta valenciana, rellançada a partir de 1991, gaudia de gran tradició jacobina des de l’Edat Mitjana, amb “pelegrins que arribaven, fins i tot, amb vaixell des de Roma, Jerusalem o Palestina, fins al Port de València i des d’ací es traslladaven a Santiago”.
Algemesí presenta en el seu recorregut nombroses al·lusions als símbols compostel·lans. La “petxina de pelegrí”, símbol per excel·lència del caminant, apareix en les “Maces Municipals” del segle XVII, situades en el saló de plens de l’Ajuntament d’Algemesí. A més, la Basílica de Sant Jaume, dedicada al sant patró dels pelegrins, també està ornamentada amb nombroses petxines, i l’antic escut municipal representa la imatge de Sant Jaume sobre un camí empedrat.
En el Camí de València a Santiago, Algemesí va tenir gran importància per als pelegrins, doncs allí descansaven després de l’itinerari des de les ribes del Turia, al final de la seua primera etapa. Algemesí va disposar ja en temps medievals d’un hospital on s’atenia als pelegrins, i avui és el Museu Valencià de la Festa qui segueix prestant especial atenció als caminants, a través de l’alberg municipal.