La Guàrdia Civil va intervindre a casa del extresorer del PSOE valencià notes sobre grans adjudicacions públiques en municipis socialistes, entre ells Algemesí.

José María Cataluña, extresorer del PSOE valencià.

LVA.-  Segons informa El Mundo, les agendes intervingudes per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació AZUD, s’han convertit en un dels pilars sobre els quals s’assenta la investigació de l’última trama de corrupció urbanística a València, en la que el seu presumpte líder, el constructor Jaime Febrer, subornava a través de les seues empreses a càrrecs polítics per a aconseguir favors i contractes públics.

El citat periòdic publica que un dels principals fils dels quals s’està tirant és el suposat finançament irregular del PSOE valencià, com apunta l’abundant documentació intervinguda en el registre domiciliari de qui fora responsable de Finances del partit, José María Cataluña.

Les seues agendes i llibretes, contenen abundant informació rellevant sobre contractes públics en diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Entre esta documentació, la Guàrdia Civil va trobar tot tipus d’anotacions relacionades amb adjudicacions de concursos relacionats amb serveis públics com la recollida de fems, la neteja o la jardineria, a més de diverses obres.

El sumari del cas AZUD apunta al fet que alts càrrecs del PSOE valencià van rebre 1,3 milions d’euros en suborns. En els registres han aparegut nombroses factures que la Fiscalia creu que són falses i que encobririen suborns a càrrecs socialistes a canvi d’adjudicacions urbanístiques.

Encara que José María Cataluña ja no ostentava cap càrrec orgànic en el partit des de 2004, després de personar-se els agents a la seua casa va ser suspés de militància per la federació que dirigeix Ximo Puig. El president valencià sempre ha negat que esta operació implique una trama del PSOE valencià, a pesar que no sols esguita directament a l’extresorer, sinó també a José Luis Vera, advocat vinculat històricament al PSPV que feia d’aconseguidor i d’intermediari entre l’empresari corruptor i els càrrecs socialistes, i també a qui fora subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio, en aquells dies cap de l’oposició a l’Ajuntament de València de Rita Barberá.

També segons la versió del diari El Mundo, entre els papers confiscats figuren adjudicacions de l’empresa estatal Aguas del Júcar S.A., sent Rodríguez Zapatero president del Govern, i respecte a Algemesí apareixen anotacions que es refereixen al contracte del fem, redactat en els temps de l’exalcalde Emili Gregori.