La companyia Viridiana representarà una obra de teatre que recorda l’èxode de quasi mig milió d’espanyols en 1939.

LVA.-  El pròxim dimecres 16 d’octubre, es representarà al saló d’actes de l’Institut Sant Vicent Ferrer, l’obra de teatre «Ligeros de equipaje» de la companyia Viridiana. Aquesta iniciativa surt de la delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València i del departament de Geografia i Història del Sant Vicent Ferrer, per tal de mostrar a les noves generacions d’estudiants els desastres de la Guerra Civil i les dolentes conseqüències que sobre els exiliats va provocar.

Es tracta d’una obra que pretén, amb una història de ficció creada amb multitud de cròniques i testimonis reals, recuperar la vertadera història de centenars de milers de persones que patiren aquella guerra fratricida. L’obra, d’una durada de 90 minuts, la podran gaudir els alumnes de quart d’ESO, de batxillerat i de cicles formatius, dins de les activitats culturals que tots els anys programa l’IES Sant Vicent Ferrer.

Cal assenyalar que l’obra ha estat guardonada amb el premi a la millor proposta Teatral en la XVII Edició de la Fira de Teatre de Castella i Lleó en Ciudad Rodrigo l’any 2014, i el seu director, Jesús Arbués, ha estat candidat als Premis Max de Teatre l’any 2015 en la categoria de Millor Direcció Escènica i en la de Millor Autoria Teatral.

 

Sinopsi:

En 1939 quasi mig milió de persones van creuar a través dels Pirineus la frontera francesa. En aquell èxode hi havia restes de l’exèrcit republicà, però també població civil, moltes dones i xiquets. La majoria anaven a peu. Els camins estaven col·lapsats. 30.000 persones al dia travessant la frontera.

El sud de França no es va preparar per a una “invasió” d’eixe calibre. Ni ho esperaven, ni van ser capaços de preveure-ho. En aquell moment vivien en el sud de França 250.000 persones. Els espanyols van ser despullats de tot a la frontera. Molts no van tornar mai. Alguns van morir de fred, uns altres pels bombardejos o en els camps de concentració francesos.

«Ligeros de equipaje» pretén, amb una història de ficció creada amb multitud de cròniques i testimoniatges reals recuperar la vertadera història de centenars de milers de persones. Una història quasi oblidada, perduda en el temps.