Ningú abans no havia torejat fins ara al País Valencià com ho està fent el PSOE amb els darrers tractats comercials. En la memòria de molts valencians romandrà  sempre la figura del Presidente, que, tractat rere tractat, aconseguí tombar una de les produccions tradicionals valencianes amb més història: la dels cítrics.

Més Compromís.-  Ja s’advertí de les nefastes conseqüències que tindria el tractat amb Sud-àfrica i el temps confirmà totes i cadascunesde les temudes conseqüències: competència deslleial, entrada de cítrics fora de les temporades permeses, taronges tractades amb fitosanitaris prohibits…

La teoria és molt bonica: estem a hemisferis diferents, per la qual cosa les temporades de cítrics no se solaparan. Res més lluny de la realitat. L’entrada de cítrics de Sud-àfrica se solapa sovint amb el període de màxima producció de les taronges valencianes. La Unió de Llauradors ja va denunciar a principis d’any la presència de cítrics de tercers països a supermercats valencians en plena campanya.  Les pèrdues, només al País Valencià, superaren els 130 milions d’euros per la saturació de cítrics sud-africans i d’altres països als mercats europeus.

Però l’acord no només afectarà a les vendes dels cítrics valencians sinó que, a més, per via de les importacions de fruites i hortalisses a la UE, augmentarà el risc de plagues amb l’entrada d’organismes nocius, com ara el causant de la taca negra. Però això no sembla problema: el pròxim mes, el port de Vigo importarà 40.000 tones de cítrics de Sudàfrica per vendre-les en tot el territori de l’estat espanyol. Davant aquesta notícia, les cooperatives estan demanant que tanquen els ports pels problemes sanitaris. Ha aprés Pedro Sánchez alguna cosa del tractat amb Sud-àfrica? Doncs sembla que, o no s’ha assabentat de res, o li importem més bé poc a l’Excel·lentíssim Senyor.Per si no tinguérem poc amb els cítrics sud-africans, ara, amb l’acord amb Mercosur, el socialista ha muntant un bon lío.

Sánchez està amb Mercosur com un xiquet amb sabates noves. Comentava fa un dies, eufòric, que «Es el más grande del mundo», «Histórico». També l’eurodiputada socialista valenciana Inmaculada Rodríguez-Piñero, que vingué a Algemesí amb la cara folrada de pell de vaqueta a demanar el vot, ho celebrà sense entrar en els aspectes negatius de l’acord —deu considerar de poca importància la destrucció de l’agricultura valenciana— i ho calificà de «acuerdo histórico». Una vegada aconseguit el vot dels algemesinencs i amb butaca al parlament europeu, votarà a favor de la ratificació del tractat que deixarà en la ruïna la gent que viu de l’agricultura al nostre poble. Tot en ordre.

Hui per hui, el govern socialista mostra un total desinterés per la situació del camp valencià. No ha sol·licitat l’aplicació de la clàusula de salvaguarda pels cítrics, com tampoc no ho va fer amb l’arròs. A més a més, el Ministeri d’Agricultura no ha aplicat ni una sola de les 16 mesures que abordà en la seua reunió amb els productors per a revitalitzar el nostre mercat dels cítrics. És lamentable que tampoc no haja exigit garanties per a l’agricultura valenciana, com sí ho ha fet el mandatari francés Emmanuel Macron.

Què està passant? Molt senzill: Sánchez (i Europa) sacrificaran l’agricultura per poder impulsar les exportacions dels sectors automobilístic, les infraestructures, la maquinària i la indústria tèxtil als països sud-americans. Així està l’assumpte: l’agriculturas’utilitzarà com a contraprestació d’altres interessos en este acord comercial.

               
Agricultors algemesinencs, sou moneda de canvi per al PSOE.

Amb semblant faena, no tenim cap dubte que els poders econòmics, després que Pedro Sánchez done la definitiva estocada al camp valencià, es llançaran de cap al ruedo per portar a Sànchez als muscles fins a la mateixa porta de la Moncloa.