El 28 de maig tenim una cita amb les urnes. Votar és un dret que gaudim els qui vivim en democràcia. Hem d’aprofitar-lo per a mostrar els desitjos que tenim per a la nostra ciutat, per a premiar als qui pensem que ho han fet bé o per a mostrar-los el nostre descontent, per a donar noves oportunitats o per a canviar de dirigents, en definitiva, per a demostrar que manen els ciutadans, i que els triats per ells han de governar per a ells i junt a ells, mai per damunt d’ells.

Carlos Bueno.-  Votar és també una obligació que hem d’exercir. És la ferramenta que tenim per a participar de manera activa en les decisions que es prenen en el present i que marcaran el nostre futur. El vot és la nostra veu. Qui no parle en les urnes que no es queixe després del rumb que prenen els nostres governs perquè amb el seu pasotisme a l’hora de votar demostra indiferència i desinterés per tots els temes que afecten a la nostra societat. Eixe és el motiu pel que cal votar amb responsabilitat.

En els pròxims dies escoltarem als candidats que es postulen al càrrec d’alcalde parlar sobre els problemes que afligeixen Algemesí i les propostes que plantegen per a solucionar-los. És lògic pensar que tots tenen la millor voluntat i que només pretenen millorar la nostra població i la nostra qualitat de vida. Però, sens dubte, uns encertaran més que uns altres en les seues decisions i els resultats tindran diferents desenllaços.

Com a ciutadans tenim la difícil tasca de conèixer les propostes plantejades pels partits locals. Per això, La Veu d’Algemesí els ha donat l’oportunitat d’explicar mínimament els seus programes en les pàgines centrals d’este periòdic. Ens correspon analitzar si són viables, si uns han complit amb el que van prometre, si les idees d’uns altres poden ser millors, si alguns només busquen el populisme i, sobretot, qui ens inspira major confiança. El coneixement és poder, per això resulta tan important estar informat sobre els plans que tenen els nostres pròxims dirigents.

Hui tot queda registrat i, en un temps, podrem veure si allò que van proposar i van prometre es torna realitat. Ells seran esclaus del que prometen i els votants –si no triem bé– víctimes de les nostres males decisions. Quan el 28 de maig acudim a les urnes a triar a les nostres autoritats hem de tindre el compromís de prendre una decisió conscient, reflexionada i convençuda sobre el més convenient per a enfortir el bé comú.

El vot dur o incondicional, és a dir, votar sempre i sistemàticament al mateix partit sense analitzar la seua gestió política i social, podria indicar una falta d’independència i de llibertat personals, i també manifestaria una absència de maduresa. El ciutadà responsable sap valorar si el polític és una persona preparada per al càrrec o més bé és algú que utilitza la política com a manera de vida i per a gaudir de privilegis. El ciutadà responsable no es deixa influenciar i sotmet a examen tot el que li prometen, comprova el grau de coherència de les declaracions i observa si l’acció política està realment pendent de les necessitats del poble.

No fa falta recórrer a Lincoln, Roosevelt, Churchil, Gandhi o Mandela per a recordar a grans polítics que van saber prendre les decisions més adequades pensant sempre en els interessos del bé general abans que en els del propi partit. També a Algemesí hem tingut excel·lents dirigents que han aconseguit el reconeixement general pel seu treball al capdavant de l’Ajuntament, i el 28 de maig uns ho poden continuar fent o potser uns altres tindran l’oportunitat de realitzar-ho. Això està a les mans dels ciutadans responsables.