Moda, història i espectacle es donen de nou cita en el Museu de la Festa d’Algemesí demà dissabte 8 d’octubre a les 19:30 hores la presentació del catàleg «Pertegaz: Una vida al servei de la moda».

LVA.-  El Museu Valencià de la Festa acollirà el dissabte 8 d’octubre a les 19’30 hores la presentació del catàleg, acompanyat amb una desfilada amb 30 de les seves creacions. A l’acte acudirà l’alcalde d’Olba, Federico Martín, localitat de naixement del creador i part de la família de Pertegaz.

Moda, història i espectacle es donen de nou cita en el Museu d’Algemesí davant la presentació del catàleg de l’exposició «Pertegaz: Una vida al servei de la moda.» La presentació del magnífic catàleg, amb textos de col·laboradors i investigadors del camp tèxtil, i fotografies de les peces que han format part de la mostra, s’acompanyarà d’una desfilada amb maniquins vivents, com les que feia el dissenyador durant el seu període d’activitat i com no, amb les explicacions del comissari i propietari de les peces, Guillem Alventosa Talamantes.

La tecnologia i les projeccions amb entrevistes realitzades a Pertegaz permetran que siga el mateix creador el que relate la seva trajectòria i presente les seves creacions associades als diferents moments històrics en els quals van ser realitzades.

Ava Gardner, Salomé, Carmen Sevilla, Wallis Simpson, Jackie Kennedy, la comtessa de Romanones, Leticia Ortiz, Audrey Hepburn, són algunes de les icòniques dones d’entre moltes altres conegudes i desconegudes que comparteixen una cosa en comú, dissenyador, mans creadores d’allò que vestien per a les ocasions més especials com les noces o els sopars de gala, però també per la quotidianitat, des d’abrics fins a tocats i sabates. Manuel Pertegaz, el creador aragonès, es va encarregar d’engalanar aquestes dones amb les seues peces per convertir-les en vertaders exemples del que el considerava com classe, distinció, elegància i el seu cànon de bellesa, la dona cigne.

El Museu Valencià de la Festa va inaugurar el passat 20 de maig de les mans del comissari, Guillem Bernat Alventosa Talamantes, la nova exposició d’indumentària a la sala Carmen Ferrés, «Pertegaz, una vida al servei de la moda», una retrospectiva a través d’una trentena de peces tèxtils i complements que faran viatjar al visitant al món de Pertegaz, mitjançant les seues creacions que abracen en aquesta mostra des dels inicis dels anys cinquanta fins ben entrats els anys noranta del segle passat. Un recorregut que ha estat possible gràcies a la cessió de les col·leccions privades Alventosa Talamantes, Carlos Milla i la col·laboració de la col·lecció Pedro Usabiaga.

A la sala trobarem peces d’abrigar, noces, dia, nit, còctel, i fins i tot treball, totes originals i amb història pròpia, dissenyades per les mans del modista aragonès per a clientes que les guardaven com vertaderes joies i inclús part de col·leccions, lluïdes per maniquins a les desfilades, destacant entre altres, l’uniforme creat per al personal de bord de la companyia «Ibèria» l’any 1968, part de la col·lecció Rosa Reial i que les hostesses es confeccionaven a mida als tallers de Madrid i Barcelona.

L’exposició s’acompanya de les explicacions del mateix Pertegaz, seleccionades de diferents entrevistes que parlen dels seus temps com a part de la Cooperativa d’Alta Costura junt amb els cinc grans de la moda espanyola entre els quals es trobaven Pedro Rodríguez i Asunción Bastida, els seus viatges anuals a Nova York quan presentava col·leccions per als grans magatzems I. Magnin o Lord & Taylor, i les anècdotes d’algunes de les seues muses i clientes com Bibís Salisach, marquesa de Samaranch, per a la qual va dissenyar més de dues-centes creacions i amb la que va compartir una amistat íntima fins a la seua mort.

Una exposició de luxe amb patrimoni tèxtil d’un gran creador del nostre territori, que surt dels armaris per ser mostrat al públic i reivindicar de nou que la moda i el disseny són part de la nostra història i tradició artística, i mereixen estar al museus, no sent necessari mirar mes enllà del nostre país per trobar vertaderes figures inspiradores i situant Algemesí de nou com un referent al món de la moda i la investigació sobre la història de com ens abillem.

Aquesta exposició es tancarà al públic durant la setmana que ve per reestructurar el contingut que es podrà visitar de nou a partir del 18 d’octubre.