Seguint les indicacions de la FEMP, més Algemesí demana refugis climàtics, seguiment de persones vulnerables, atenció a sense sostre…

Josep Bermúdez, Portaveu de més Algemesí.- L’estiu de 2025 està registrant temperatures i nits extremes al País Valencià. De fet AEMET confirma que juny de 2025 va ser el mes més càlid de la sèrie a Espanya, amb una temperatura mitjana de 23,7°C, és a dir, +3,6°C per sobre de la mitjana 19912020, cosa que apunta clarament a una canícula permanent durant un llarg període. I Algemesí no és una excepció, evidentment, i si mirem les temperatures assolides durant el mes de juny i primera quinzena de juliol aquestes són extremadament elevades, insuportables, tal i com es veu en la pàgina oficial de l’ajuntament.

De 45 nits, 40 han tingut temperatures mínimes iguals o superiors a 20 graus, i cinc d’eixes iguals o superiors a 25 graus. Les màximes també són molt elevades i onze dies han superat els 33 graus.

Aquest comportament anormal de temperatures diürnes i nocturnes —especialment les nits tòrrides que no permeten alleujament nocturn— té un impacte directe en la salut, especialment per a persones majors, infants, pacients amb malalties cròniques i persones en situació de vulnerabilitat. No podem oblidar  que des del 15 de maig fins al 15 de juliol s’ha produït, segons les estadístiques, un excés de mortalitat de 141 persones al País Valencià, front a l’excés de 17 morts de l’any passat, o 34 de fa dos anys, i que per tant calen polítiques actives sobre el tema.

És per això vital que l’Ajuntament d’Algemesí es proveïsca de manera urgent d’un Pla Municipal d’Actuació davant les Onades de Calor Extrem, adaptat a les nostres condicions i amb mesures concretes. De fet, aquesta no és una proposta ni nostra ni original, sinó que sols estem recollint les recomanacions que realitza la pròpia Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que recomana l’existència d’aquest tipus de Pla d’Acció Local. Evidentment seria per a aplicar a l’estiu del 2026, ja que ara s’arriba tard.

Entenem que com a mínim en aquest Pla caldria preveure l’obertura de refugis climàtics en espais públics (edifici ajuntament, biblioteca, centre social Carrascalet, polivalent…) quan la previsió de temperatura supere els 33 graus, indicant horari d’apertura. (Sempre que ja estiguen disponibles en eixes dates), l’elaboració d’un programa d’atenció a persones vulnerables, amb seguiment domiciliari, trucades i visites presencials des de Serveis Socials i voluntariat de Protecció Civil, Creu Roja, Càritas i altres associacions, campanyes informatives centrades en bons hàbits, descans nocturn i nits tòrrides, informació pública sobre localització de punts d’aigua i zones d’ombra així com un operatiu nocturn per nits tòrrides, amb aigua fresca, ventiladors, i suport a persones sense sostre.

Proposem també que es complete amb una Estratègia Municipal de Combat de les Altes Temperatures, que caldria tenir-se en compte a l’hora de realitzar obres i dissenys urbanístics. En l’esmentada Estratègia es podrien incloure, a més d’altres mesures, aquestes mesures d’actuacions urbanístiques i infraestructures verdes com augmentar la superfície d’arbres i zones verdes, augmentar el número de fonts, l’establiment d’una xarxa de punts d’humidificació ambiental amb pulveritzadors per a refrescar-se, utilització de paviments permeables i de baixa albedo…

Certament ens preocupa molt la passivitat i la poca sensibilitat que està mostrant aquest ajuntament sobre aquest tema que repercuteix en la nostra salut. Fins ara l’únic que han fet, i és necessari, és avisar per les xarxes socials donant consells, però no és suficient. De totes formes no ens sorprèn, ja que un govern negacionista del canvi climàtic, que ni tan sols ha fet cap acte per al dia del Medi Ambient, seria estrany que atenguera les conseqüències del canvi que ell mateix nega.

https://www.aemet.es/es/noticias/2025/07/resumen_jun_2025

2 https://inforatge.com/meteo-algemesi/estacio

3 http://femp.femp.es/files/3580-3130-fichero/Guia-altas-temperaturas_EuroVertice.pdf