Una desrazada i fluixa jonegada de Victoriano del Río tira per terra l’expectació que havien alçat Marcos Linares i Nek Romero, que empaten a un apèndix en la 8ª de la Setmana de Bous.

Carlos Bueno.-  Ni van lluir bonicos ni van traure un mínim de casta. Els jònecs de Victoriano del Río van tindre tanta noblesa com sosería, i per moments van provocar desesperant impotència. Amb les forces més que justes, un darrere l’altre van posar a prova les habilitats dels joneguers per a fer-los envestir. El món al revés.

Contra el molest calamocheo del primer va imposar temple Marcos Linares, i sempre amb acusada torería li va extraure el poc que l’animal portava dins, fins i tot algun passatge sobre la mà esquerra més llarg del que podia presagiar-se en principi. Va matar de precisa estocada i a les seues mans va anar a parar un apèndix.

El segon del seu lot va passar sense emplear-se, protestant en les rematades i eixint distret després de cada muletazo. Si el de Linares el portava a mitjana altura no hi havia gens d’emoció, i si li baixava la mà l’astat es desentenia. Li va robar un parell de naturals que van acabar sent una utopia.

El segon de la vesprada, un altre germà desrazat i anodí, va ser per al local Nek Romero, que va iniciar la seua faena de genolls, primer en redó i en la mateixa sèrie al natural, guanyat terreny amb decisió. Ja en peu va solucionar la molesta envestida descomposta del seu antagonista amb una tranquil·litat, una seguretat i una desimboltura inusual en algú amb tan curt bagatge i, amb aparent facilitat, va ser capaç de templar i solucionar molestes complicacions. Descabellà després d’una punxada.

El que tancava festeig va ser un manso lleig i invàlid que no va donar la mínima opció. Amb acusada querència a taules, es va agarrar al pis i va arribar a pegar-li una voltereta a Nek quan intentava provocar les seues envestides. Este no va valdre ni per a jugar-se-la.

El públic va demanar el sobrer per al torero d’Algemesí, que estava disposat a lidiar-lo. Però finalment no va haver acord entre les parts interessades i es va posar el punt final a una jonegada que havia alçat gran expectació i va acabar decebent.

Fitxa del festeig:

30 de setembre de 2023. Algemesí, 8ª de fira. Ple de “no hi ha bitllets”. Jònecs de Victoriano del Río, el 2n amb el ferro de Toros de Cortés, lletjos, desrazats i justos de forces.

Marcos Linares: orella i volta al rogle.

Nek Romero: orella i silenci.