Pedro Sánchez va anunciar ahir que a partir del pròxim dissabte es permetrà l’activitat física individual i els passejos amb les persones amb les quals es convisca.

LVA.-  La primera mesura d’alleujament del confinament que vivim des de fa 42 dies, entra en vigor hui amb el permís als menors de 14 anys per a passejar una hora en un radi d’un quilòmetre de distància, acompanyats d’un adult i amb un màxim de tres xiquets que convisquen en la mateixa casa.

La segona mesura per a la volta progressiva a la normalitat la va anunciar ahir el president del Govern, que va comunicar que, “sempre que l’evolució de la pandèmia siga favorable”, a partir del pròxim 2 de maig es permetrà “l’activitat física individual i els passejos amb les persones amb les quals es convisca”.

Pedro Sánchez va comparéixer en roda de premsa per a anunciar que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve el pla de “desescalada”, que durarà tot el mes de maig i podria prolongar-se al juny. Este pla inclourà paràmetres com el ritme de contagi, el nivell d’ocupació de la capacitat hospitalària, el grau de vigilància epidemiològica i la capacitat per a identificar i aïllar a persones contagiades.

És per això que la relaxació del confinament serà “gradual i asimètrica, però coordinada”, va dir, explicant que s’aplicarà de manera diferent en funció de la situació dels diferents territoris, encara que sempre deixant clar que es reserva la potestat d’estar al capdavant del “quadre de comandament integral” durant tot el procés. “És el Govern d’Espanya el que pilotarà la transició a la nova normalitat”, va dir.

L’actual estat d’alarma expira el pròxim 9 de maig, però a pesar que les actuals dades indiquen que es va doblegant la corba de contagis, no es pot “cantar victòria” fins que no hi haja una vacuna o un medicament eficaç per al Covid-19. Per això Pedro Sánchez no va voler donar terminis sobre la implementació de noves mesures per a la volta a la normalitat.

Tampoc va avançar detalls sobre els esports que es podran realitzar a partir del 2 de maig. Se suposa que estarà permés eixir a córrer en solitari. Respecte al ciclisme, tenint en compte que a Espanya s’estan aplicant unes normes molt restrictives i prenent com a referència a Andorra, on es permet la pràctica esportiva des de fa una setmana però el ciclisme segueix prohibit, és de suposar que l’ús de la bici podria seguir restringit.