L’ONG AAPSD (Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat.) ha participat un any més en la Caravana per la Pau que ha eixit de València amb destinació als campaments de refugiats del Sahara Occidental. Aquesta iniciativa solidària l’organitzen les ONG valencianes implicades en la solidaritat amb el Poble Saharauí, i és possible gràcies a la solidaritat de milers de persones i entitats.

AAPSDAAPSD.-  El camions de la “Caravana per la Pau” eixiran el diumenge 7 de març de Paterna amb aliments arreplegats per tot el País Valencià junt amb material escolar, i diversos projectes per a ser enviat als campaments de refugiats saharahuís en Tinduf.

L’AAPSD porta col·laborant en aquest iniciativa des del 2013. En aquesta ocasió ha invertit 6.000 € que s’han traduït en 5.000 Kg de material sanitari, higiènic i menjar imperible, com lentilles, oli, sucre, tonyina o arròs. Aquesta xifra se suma als vora 50.000 kg que l’AAPSD ha enviat en el conjunt de les 8 caravanes anteriors. Enguany es dóna la circumstància que aquesta caravana arribarà als campaments poc després de l’anterior, que arribà fa dos mesos degut al retard que suposà la interrupció del comerç i trànsit internacional de mercaderies a causa de la pandèmia del Covid-19.

L’ONG “AAPSD” (Associació dAjuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Però, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, dels anys 2013 al 2018, per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda.

L’AAPSD es financia mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org