El treball que du a terme l’Associació de Discapacitats d’Algemesí, ADISALGE, és impagable. Només hi ha que veure l’alegria que desprenen els seus integrants en cadascuna de les múltiples activitats que realitzen. Es va crear fa 11 anys amb la intenció de facilitar l’oci a un sector de persones de totes les edats que, per les seues condicions, tenien complicacions per a reunir-se i divertir-se. La seu està situada en l’espai cultural Jaume I, un local municipal amb estades adoptades que inclou un jardí on poder fer pràctiques a l’aire lliure.

adisalgeCarlos Bueno.-  Practiquen ioga, ball, manualitats, cuina, jocs, batucada, karaoke, realitzen gales, ixen d’excursió a conéixer paratges i veure espectacles… tot això de dilluns a divendres de 18.00 a 20.00 i els dissabtes de 17.00 a 20.30 hores, encara que a vegades amplien els horaris per a anar d’esmorzar, de dinar o de sopar. Per a això compten amb quatre monitores voluntàries que presten la seua ajuda amb passió per a aconseguir trencar barreres i que millore la situació d’estes persones.

Miguel Ángel Frías és actualment el seu president en funcions fins que es trie la nova junta. Ens conta que des de la irrupció de la pandèmia els integrants han passat de ser més de 20 a 15, a pesar que ara les restriccions ja han decaigut. “Encara hi ha por, és lògic, però es pot estar 

tranquil perquè en l’associació es respecten totes les normes sanitàries i, el més important, és molt beneficiós per als participants i els seus familiars”, afirma.

A estos alumnes els costa fer colla d’amics i eixir a passar-ho bé. Amb el confinament molts d’ells s’han acostumat a una vida sedentària, enfront del televisor i els videojocs. “La nostra missió és facilitar-los una vida el més normal que es puga, traure’ls de casa i que gaudisquen”, declara Carolina Camarasa, una de les voluntàries d’ADISALGE que els porta a València, a altres

pobles, a centres comercials, al cinema, a la pista de birles, a la platja, prepara tallers en Halloween, Pasqua, Nadal i en Falles, que els encanta. De fet, alguns es visten amb el vestit regional, tenen fallera major i president, van a l’ofrena i cremen el seu propi monument gràcies a les aportacions de les comissions locals.

La quota és de només 40 euros al mes però, a més, es pot col·laborar amb ADISALGE de diverses maneres. Una és convertir-se en soci simpatitzant per només 30 euros a l’any, una altra ajudar com a voluntari en qualsevol pràctica i els dies que bonament es puga, i també facilitant visites a empreses i entitats que vulguen mostrar la seua forma de treball. Per exemple, la Policia Nacional els ha fet demostracions i també se’ls han impartit classes d’informàtica. Últimament, en algunes noces han pres la iniciativa de no donar detallet de regal i entregar a l’associació els diners que es pretenia destinar, una idea solidària, beneficiosa i de trellat.