grup de danses algadins algemesi la veu d'algemesiEl dia 9 d’octubre de 2014 una colla d’amics balladors d’Algemesí decideixen ajuntar-se i formar Algadins Grup de Danses, un grup jove però bastit amb veterans d’altres associacions culturals valencianes. La seua tasca inclou la recuperació i difusió de les nostres tradicions, especialment músiques i balls, però volen fer-les arribar a un públic actual mitjançant l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials. També als seus espectacles tracten d’incorporar elements novedosos i amb una visió moderna i personal.
El grup comença a créixer ràpidament amb la incorporació d’altres persones ja balladores i també d’altres que s’integren a l’escola d’aprenents, on es comença des de zero. Enguany s’ha format l’Escoleta Infantil i Juvenil d’Algadins, amb dues seccions de xiquetes i xiquets d’entre 4 i 14 anys, i ja compten amb més de 30 membres.
Algadins Grup de Danses es va presentar a la ciutat de Castelló de la Plana el juny passat, convidats pel Grup Castelló, i ha participat cada any a la Cavalcada del Pregó de les Festes de la Magdalena. A l’octubre passat van ballar a la Presentació de la Fallera Major d’Algemesí, al febrer ballaren a l’acte de presentació d’indumentària valenciana organitzat per la Diputació de València i presentat per l’acadèmica Imma Cerdà, i ara es presenten oficialment a la seua ciutat. El dia 23 d’abril, Sant Jordi, ens oferiran l’espectacle «Del sud al nord entre balls i cançons» al Museu de la Festa d’Algemesí, on comptaran amb la col·laboració de la Rondalla Adesiara Fandanguers i l’Escola Musical de Tabalet i Dolçaina.
Algadins trobada d'escoles en valencià algemesi la veu d'algemesiTrobada d’escoles en valencià
Aquest diumenge 17 d’abril també han participat a la trobada d’Escoles en Valencià de La Ribera Alta a Algemesí, amb uns balls al carrer a diversos punts de la ciutat, acompanyats per la dolçaina i el tabal de l’EMTiD – l’Escola musical de tabalet i dolçaina d’Algemesí. La nit del dissabte 30, a la Plaça Major d’Algemesí, col·laboren a l’espectacle Botifarra a Banda, amb el cantaor Pep Gimeno «Botifarra» i la Societat Musical d’Algemesí, i el dia 1 de maig Algadins Grup de Danses ha estat convidat a participar al 1r festival de Folklore de Borriana, a la Plana Baixa, on oferiran un recull de balls de la província de València.
L’associació vol agrair el suport institucional que està rebent per part de l’Ajuntament d’Algemesí, que ha comptat amb ells des del primer moment i que els està ajudant tant com pot amb la logística i la difusió de la seua tasca.