Algemesí ha participat en el VI Congrés de Patrimoni Cultural celebrat recentment a la ciutat de Samarcanda, una nova oportunitat per a difondre la Festa de la Mare de Déu de la Salut i les col·leccions de seda i indumentària presentades en el Museu.

LVA.-  Julio Blasco, director del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí, va estar convidat, en qualitat de Secretari General de ICCN «The Inter-City Intangible Cultural Cooperation Network», pel Ministeri de Cultura d’Uzbekistan a participar en el VI Congrés de Patrimoni Cultural celebrat recentment a la ciutat de Samarcanda.

Durant 4 dies, els experts en patrimoni material i immaterial van presentar i van debatre sobre el passat, present i futur dels llegats històrics i culturals d’Uzbekistan i d’Àsia central, als quals es van sumar experiències d’altres parts del món com el teixit participatiu de la Festa de la Mare de Déu de la Salut i les relacions interculturals de la Ruta de la Seda, en la qual Samarcanda va ocupar i ocupa un lloc més que destacat.

En les seues intervencions, Blasco va presentar la cooperació intercultural en matèria de patrimoni immaterial de les ciutats pertanyents a l’ICCN i els resultats de l’experiència de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, després de complir-se el passat 2021, 10 anys de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Unesco.

L’organització durant les setmanes prèvies al Congrés també es va interessar per les col·leccions de seda i indumentària presentades en el Museu, per la qual cosa Blasco també va tindre una sèrie de reunions paral·leles amb els responsables de la Ruta de la Seda de la Universitat de Samarcanda, d’Isfahán (Iran) i amb el director del “Mori Art Museum” de Tòquio, amb la finalitat de poder exposar algunes de les peces que el comissari d’indumentària Guillem Alventosa ha presentat en el Museu en aquests últims anys.

Durant les jornades, el director del museu va ser rebut per representants del govern i responsables culturals de la ciutat de Samarcanda i va participar en entrevistes per a diversos programes de les televisions uzbekes, una nova oportunitat per a difondre el patrimoni algemesinenc al públic uzbek en general i no sols entre els participants del congrés.

«Veure com a quasi 7000 quilòmetres de distància s’interessen per les tradicions d’Algemesí, és una experiència única, i poder mostrar al món, no sols la nostra festa, sinó els elements participatius de la societat algemesinenca entorn de les seues celebracions i, que aquestes siguen rebudes amb interés i entusiasme és més que gratificant» – assenyala Blasco després del seu retorn – afegint que «aquesta experiència ja l’hem pogut constatar anteriorment en les participacions del Museu en diversos congressos nacionals com els realitzats a Madrid, Barcelona, Tarragona, Elx, València, Lleida i les reunions internacionals de l’ICCN a Corea del Sud, la Xina, l’Iran, Eslovàquia, Croàcia, Itàlia i Palestina.

L’Oficina general de l’ICCN està situada en el Museu Valencià de la Festa des que en la reunió internacional, realitzada a Algemesí al setembre de 2018, es va decidir situar la seu a aquesta ciutat durant un període de 5 anys. Des de la data, en el Museu d’Algemesí s’han coordinat les reunions internacionals de ciutats patrimoni immaterial de la Unesco realitzades en Beith Sahour 2019 (Palestina) i Gangneug 2021 (Corea del Sud). En l’actualitat s’està preparant la pròxima reunió internacional que tindrà lloc el pròxim mes d’octubre en Sicília (Itàlia).