primer debat algemesi al debat la veu d'algemesiLa plataforma havia estat treballant durant més de 3 anys per tal d’aconseguir una societat més participativa.

Algemesí al Debat posa fi a la seua trajectòria després de la decisió presa pels seus membres. Darrerament, la mancança de recursos humans feia costosa la preparació dels debats i la difusió dels mateixos als diferents canals de comunicació. Els intents realitzats per part de l’associació per tal d’integrar a més gent al projecte no acabaren de generar l’efecte desitjat, i això, junt a la nova situació d’alguns membres que els impedeix una plena disponibilitat, ha precipitat aquesta decisió final: l’associació atura les seues activitats de manera indefinida.

La plataforma va nàixer de la mà de dos joves a principis de l’any 2013, amb un debat públic celebrat el 15 de febrer al voltant de la crisi i amb la participació de les corrents juvenils dels partits polítics. Des d’aleshores, la seua activitat i la seua repercussió dins i fora del poble d’Algemesí no va deixar de créixer, amb més d’una vintena d’actes públics, debats, entrevistes i campanyes de participació ciutadana online.

Els debats públics al voltant de l’edifici del mercat o de les becerrades foren punts d’inflexió en tant en quant donaren a conèixer el projecte a gran part de la ciutadania amb les sales plenes de gom a gom i situant la participació ciutadana en el centre del debat. Per altra banda, el reportatge “RTVV es Tanca”, amb prop de 3000 visites a YouTube i Vimeo, a més de les reproduccions a Sueca TV, Berca TV i les projeccions públiques; donà pas a l’apertura de les fronteres locals. D’aquesta manera es va crear “Campus al Debat” a la Universitat Politècnica del campus de Gandia, de la mà d’Albert Sanz. A més a més, el reportatge es donà a conèixer també a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, amb Alexis Lara com a presentador de l’acte.

Algemesí al Debat també va arribar a formar part de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa, inscrivint-se en ell a l’any 2014. Els actes públics amb temàtiques majoritàriament elegides pels ciutadans i on els polítics rendien comptes responent preguntes dels ciutadans, avalaven a l’associació com a un digne projecte de democràcia participativa. L’agenda pública ja no estava tan determinada per la l’agenda mediàtica o política. Molts algemesinencs havien trobat un lloc on exercir de Lobby Ciutadà i influir en els temes que calia parlar.

En paraules de l’actual fundador i membre de la plataforma, Alexis Lara, aquests tres anys “han estat un camí encetat cap a una societat més participativa, una finestra oberta que permet eixir fora de la realitat en que ens trobàvem i contemplar les amples possibilitats de millora de la nostra democràcia”. Així mateix, l’actual moderador de les tertúlies polítiques televisades, Francesc Teodoro, ha qualificat aquests últims debats com “un nou aspecte a considerar per les televisions locals”, tot i que destaca que “Algemesí al Debat, si algun dia torna, hauria d’intentar recuperar la presència al carrer”.