Ramon Ferrer, president de l’AVL, anuncia la preparació d’un nou vocabulari de la Muixeranga.

LVA.-  El president de l’AVL, Ramon Ferrer, i l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, han subscrit un conveni per a dur endavant actuacions destinades a promoure el coneixement i l’ús del valencià al municipi. La durada del conveni és de quatre anys. A l’acte que ha tingut lloc aquest matí al Saló de Plens, ha assistit el regidor de Normalització Lingüística, Rafa Lluch, el qual considera que «es tracta de posar negre sobre blanc una sèrie d’actuacions que ja venien realitzant-se de forma conjunta fins ara i de refermar el nostre compromís en la defensa i promoció de l’ús social del valencià a la nostra localitat».

En aquest conveni, l’Ajuntament es compromet a mantindre el nomenclàtor oficial de les vies urbanes; la retolació de les vies públiques i de les dependències municipals, a tindre el web municipal en valencià i a fer-hi també la promoció i difusió de les activitats municipals. A més, es continuarà garantint la continuïtat de l’Agència de Promoció del Valencià, es facilitarà les instal•lacions per a la celebració d’actes organitzats per l’AVL, es continuarà oferint almenys la meitat de la programació cultural i de l’oferta formativa municipal en valencià i s’assegurarà que els serveis municipals que tinguen relació directa amb el públic estiguen atesos per funcionaris que compten amb la capacitació lingüística adient.

A canvi, l’AVL (institució de la Generalitat Valenciana encarregada de determinar la normativa i vetlar per l’ús normal del valencià) assessorarà lingüísticament a l’Aajuntament i les associacions del poble; designarà un representant en els Premis Literaris Ciutat d’Algemesí; incorporarà com a preferents l’alumnat de les escoles i instituts d’Algemesí en els programes de difusió de la llengua i la literatura, com ara «Acosta’t a l’AVL»; posarà a disposició de l’Ajuntament la programació cultural pròpia com són les exposicions itinerants de l’Escriptor de l’Any, presentacions de llibres, espectacles; proveirà de les seues publicacions la biblioteca; inclourà Algemesí en totes les seues campanyes de foment del valencià, i el nostre municipi també podrà participar en totes les línies de subvenció destinades als ajuntaments que signen aquests convenis singulars de col•laboració.

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha anunciat que estan preparant el diccionari de la Muixeranga. «Iniciarà una nova col•lecció de vocabularis que, a més de les paraules, també tindrà imatges i dibuixos, perquè quan expliques algun mot de la Muixeranga és més complicat comprendre’l si no es veu dibuixat. Aquest nou diccionari inaugurarà un nova sèrie de publicacions lexicogràfiques. Sempre estem oberts a totes les innovacions i a totes les noves coses que es facen».

Segons l’alcaldessa, Marta Trenzano, «la signatura d’aquest conveni és una bona notícia ja que, l’Ajuntament d’Algemesí i l’AVL podran continuar col•laborant de forma més intensa i coordinada en accions que siguen positives per al poble i que promoguen de forma efectiva el coneixement i l’ús del valencià».