La Setmana de l’Arquitectura involucra a grans, xicotets i curiosos amb el clima com a protagonista.

setmana arquitectura algemesiLVA.-  ‘Arquitectura pel Clima’ és el lema de la present edició de la Setmana de l’Arquitectura que Algemesí celebra enguany entre el 19 i el 26 d’octubre. Els tècnics municipals han dissenyat un programa que persegueix involucrar al major nombre de grans, xicotets i curiosos en activitats que dibuixen un entorn urbà amb fons verd.

En primer lloc, un desafiament. Quants passos eres capaç d’acumular en el teu dia a dia? Tots els veïns d’Algemesí estan convidats a sumar-se al repte que ha llançat aquest mes d’octubre l’aplicació Strava, la xarxa social que utilitzen corredors i ciclistes per a mesurar els seus desplaçaments a través de GPS, que premia als qui siguen capaços d’acumular cinquanta quilòmetres caminant. Strava concedeix una medalla virtual als seus usuaris perquè la puguen exhibir a través d’Instagram, però tots els residents a Algemesí que siguen capaços de sumar els cinquanta quilòmetres a peu en el terme municipal participaran en un concurs amb un premi de 250 euros.

Els ciclistes protagonitzen el segon acte. L’avinguda de Bernat Guinovart incorporarà dos trams de carrils exclusius per a bicicletes marcats de manera provisional des del 20 fins al 22 d’octubre. Els ciclistes podran provar-los i decidir. Convençuts que la participació pública en les fases inicials dels projectes facilita l’encert en les solucions, l’Ajuntament ha decidit reproduir de manera temporal dos trams del projecte del carril bici complet. Tots els usuaris estan convidats a comentar, suggerir i aportar idees a través de la web de ‘Algemesí participa’. El traçat definitiu depén de tots.

Els més xicotets també tenen el seu paper, en aquest cas, cartolina. El pla de la maqueta del Mercat Municipal es distribuirà en els col·legis. El repte és tallar, doblegar i pegar el model de l’edifici dissenyat en 2015. El resultat de la pràctica d’arquitectura es presentarà a concurs a través d’Instagram. I el primer premi serà un munt de rajoles, una caixa de mil peces de Lego.

El secret de Passivhaus protagonitza el quart acte. L’arquitecte Pepe Font i l’enginyeria CPS, als qui s’ha adjudicat el concurs per a la redacció del projecte, la direcció d’obra i la construcció del Centre Públic d’Educació Especial Alberto Tortajada, explicaran els secrets d’un edifici dissenyat d’acord amb els més rigorosos criteris d’eficiència energètica. Un arquitecte suec i un altre alemany van traure a la palestra el concepte Passivhaus, casa passiva, a la fi dels anys huitanta del segle passat. Els adjudicataris del projecta oferiran una conferència en torn a eixos criteris en el saló de plens municipal el dijous 23 a les set i mitja de la vesprada. Tots els interessats podran seguir la conferència en directe a través de Facebook o Instagram.

L’última peça va dirigida als més curiosos. Com funciona Algemesí? El dissabte 24 està prevista una visita guiada a l’edifici que alberga el depòsit que proveeix d’aigua potable a tota la població que es troba al costat del col·legi Ribalta. Algemesí rep l’aigua d’una canalització en alta i disposa de dos pous. Els veïns interessats podran conéixer com es garanteix la qualitat de l’aigua, quines canalitzacions s’usen quan les pluges són massa fortes, quins mecanismes cal activar en casos d’emergència, en definitiva, com funciona la xarxa de proveïment d’aigua potable.

El programa està servit. I el públic, convidat a participar.