Miguel Zaragozá Irene Celda centenari Pinazo amb la mostra "Pinazo. Un segle de modernitat – a través de la moda –" la veu d'algemesi
Miguel Zaragozá / Irene Celda

Un diàleg entre les obres de Pinazo i creacions de joves dissenyadors ho reivindica com mestre de la modernitat
La Sala d’Exposicions Municipal d’Algemesí, situada en el Casino Lliberal, inaugura dilluns 5 de setembre a les 20 hores «Pinazo. Un Segle de modernitat – a través de la moda», una fascinant mostra que forma part del programa d’exposicions del Centenari Pinazo. Coincidint amb les festes de la Mare de Déu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, les obres de Pinazo conviuen amb aqueixa explosió de color, sons, moviment i llum, signes d’identitat valenciana.
Però a més en l’exposició, comisariada per Àlex Villar i Mar Moya, les obres originals d’Ignacio Pinazo dialoguen amb dissenys de joves creadors de la EASD, que s’han inspirat en la seua força cromàtica i pinzellada viva per a elaborar els seus vestits i calçats.
La mostra, que serà inaugurada per l’alcaldessa Marta Trenzano, el regidor de Cultura, Pere Blanco, i Jose Ignacio Casar Pinazo, director de la Casa Museu Pinazo i del Museu de Belles arts de València, és un recorregut per la vida i obra de Pinazo a través de 25 olis i 14 dibuixos, en els quals es ratifica la figura de Pinazo com a mestre de la pintura exquisida i vibrant, que va saber capturar la vida en simples gestos i vibrants tocs de color. Amb inacabats traços, representa la València de finals del XIX que feia del quotidià una autèntica festa de color i sons ja siga a l’eixida d’una església, en les festes del Corpus o en el Carnestoltes del passeig de l’Albereda. Pinazo va transmetre a l’escola valenciana el valor de la gestualitat i la matèria, sent impressionista sense ser-ho, i en la solitud del geni en el seu estudi de Godella, va arribar a actituds plenament abstractes, com demostren els estudis del catedràtic Pérez Rojas.
Tot el llegat és avui la base d’una exposició que enllaça tradició i modernitat articulada a partir de mítiques obres com Cazando mariposasLos Mayos, Jugando a las cartas, Ignacito pintando o Después de misa, , cedides per la Casa Museu Pinazo de Godella, i que han inspirat una desena de vestits realitzats per alumnes de la EASD. En elles es rendeix tribut al mestre i ajuden en el discurs de l’exposició a revisar la seua trajectòria, els seus temes, etapes, formes i sobretot el seu concepte de l’art, que cerca la bellesa en la naturalesa i els elements d’una vida senzilla. Aquests vestits realitzats sobre arpillera van ser presentats en una desfilada en el IVAM i avui formen part d’aquesta fascinant mostra en la qual col·labora l’agència FashionartMgmt, el fotògraf Miguel Zaragozá i Bodegas Murviedro.
En paraules del regidor de Cultura «és per a nosaltres un honor formar part del centenari Pinazo i a més amb un projecte original que sorgeix del nostre Departament de Cultura i que uneix cultura, creativitat i tradició, a través d’una figura clau que va obrir les portes del segle XX a tota una generació de pintors i hui segueix sent emblema de la creació».
Com assenyala Trenzano « és l’aportació d’Algemesí per a rendir comptes amb la història i reivindicar la figura d’Ignacio Pinazo, sumant-nos a l’elenc de mostres que inauguren aquesta temporada del Centenario Pinazo en el IVAM, el MUVIM, el Museu de Belles arts de València i la Fundació Bancaixa»”.
La mostra podrà veure’s a Algemesí fins al 30 d’octubre.
Font:algemesi.net