Un dels dos centres de culte islàmic d’Algemesí ha posat en marxa un projecte per a alçar una nova mesquita de més de 1.500 metres quadrats on, a més d’orar i donar a conèixer el «Corán», s’impartiran classes d’àrab i espanyol. Després d’adquirir els terrenys i derrocar la nau existent, la comunitat està a l’espera d’acabar d’aconseguir el finançament necessari per a dur a terme les obres i que la mesquita siga prompte una realitat.

Carlos Bueno fotoagencia valencia fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesí

Carlos Bueno / Prensa2

Muhammad va nàixer en Nador, una ciutat del Marroc amb més de 300.000 habitants. Allí va viure la seua infància i joventut fins que va decidir emigrar a Espanya després de complir la majoria d’edat. El destí el va portar a Algemesí, on es va instal•lar fa 25 anys. Ací va tirar arrels i ací van nàixer els seus dos fills. Assegura que està totalment integrat, que és un algemesinenc més, que ara se sent més estrany entre la gent que el va veure nàixer que en esta ciutat.

Muhammad pertany a un dels dos centres de culte islàmic que hi ha a Algemesí, concretament al que està situat en la Ronda del Calvari i que representa a la majoria de musulmans assentats en la nostra localitat, que s’estima en més de 1.000 membres. Diu que en el seu cap no hi ha política, ni fanatismes, ni radicalismes, només religió, pau i convivència en respecte, i que no entén el terrorisme, i molt menys en nom de cap Déu. M’explica que els musulmans són molt practicants, que, llevat que el treball ho impedisca, es reuneixen cinc vegades al dia per a resar, i que no proven l’alcohol ni les drogues perquè para ells això és pecat.

mezquita algemesi fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesí

Fa un temps em vaig assabentar que existia la intenció de construir una nova mesquita a Algemesí, i Muhammad em confirma que és així, que és la seua comunitat la que està portant el projecte avant per a traslladar-se des de la Ronda del Calvari al carrer del Raval de Sant Roc. De moment han comprat l’antic magatzem d’Hespérides i l’han demolit, i també tenen els plànols del temple que volen alçar. Es tracta d’un edifici de més de 1.500 metres quadrats repartits en tres altures. En el primer pis se situaran les oficines, despatxos per a reunions, una cuina, un menjador, diverses aules i la vivenda de l’Imán, mentre que en la planta baixa estarà el centre de culte i un àrea recreativa per a xiquets. Amés hi haurà una terrassa en la part superior.

mezquita algemesi fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesí

Plànols de l’estudi previ de la futura mesquita d’Algemesí. MOISÉS CASTELL / Prensa2

La comunitat musulmana pretén que el projecte estiga concebut i dut a terme per tècnics i empreses algemesinenques, i que, una vegada finalitzat, es convertisca en una construcció que represente a Algemesí. A més, una de les seues preocupacions és la de crear un edifici respectuós amb el medi ambient i proveït per energies renovables.

La intenció és alçar una mesquita de referència a València en la qual, a més de resar i de donar a conèixer el Corán, s’impartisquen classes d’espanyol i valencià per a xiquets i adults musulmans, al mateix temps que els espanyols que vulguen puguen aprendre l’àrab. En definitiva un centre de trobada mezquita algemesi fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesíde cultures obert a tot aquell que ho desitge.

Muhammad m’explica que en estos moments el projecte està paralitzat per falta de diners. Els terrenys i el seu enderrocament s’han pagat al comptat gràcies a les donacions dels integrants de la comunitat, que aporten lliurement segons les seues possibilitats econòmiques. No hi ha termini per a finalitzar les obres i tot dependrà del ritme de les noves donacions i del finançament que puga anar arribant-los. Entretant Muhammad i els seus germans treballen amb esforç perquè, quan més prompte millor, la nova mesquita d’Algemesí siga una realitat.

La mesquita en xifres

El pressupost del projecte tècnic de la construcció de la mesquita és de 78.250 euros (diferents projectes d’arquitectura, direcció d’obra, certificats, estudis, projectes d’activitats i d’instal·lacions, etc.). A açò cal afegir el cost de l’adquisició dels terrenys i d’enderrocament de les antigues instal·lacions, la qual cosa superaria els 100.000 euros, i, per descomptat, l’execució de l’obra, que podria aproximar-se al milió d’euros. En total, el cost final de la mesquita rondaria 1.200.000 euros.

Com pot intuir-se, és una quantitat molt elevada perquè siga aportada només per donacions de particulars residents a Algemesí, la majoria dels quals tenen treballs precaris i viuen de la caritat. Com s’estaria finançant llavors el projecte? Si atenem a la manera d’actuar en casos similars efectuats en pobles veïns, per exemple Alzira, la major part dels diners arriba des de comunitats islàmiques franceses i, sobretot, de països àrabs, especialment Aràbia Saudita.

El govern saudí finança en un percentatge molt alt la construcció de nous centres àrabs fora de les seues fronteres amb la intenció d’expandir la seua cultura i religió per tot el món. En ells ha de viure l’Iman i impartir-se classes de religió i de lectura del Corà.