El temps es deté a Algemesí el 8 de setembre a les 10.00 hores, quan comença la segona de les processons, la Processoneta del Matí, la més intensa i visitada. Tots els balls ixen de la Capella de la Troballa per a recórrer el carrer de Berca fins a la plaça Major, amb parada obligatòria en la basílica de Sant Jaume. Aquesta processoneta, de 500 metres de recorregut i quasi tres hores de duració, mostra el barroquisme de la festa dels algemesinencs en la seua màxima expressió. Veure aquesta processó al carrer de Berca no deixa a ningú indiferent, i és imprescindible viure l’entrada de la Mare de Déu de la Salut en la basílica de Sant Jaume amb les muixerangues i les danses actuant al mateix temps.
Una de les novetats d’enguany serà la tradicional mascletà del dia de la Mare de Déu de la Salut que es convertirà en piromusical al ritme de la melodia de la Muixeranga. Aquesta mascletada es realitzarà després de la missa que se celebra una vegada finalitzada la processoneta, al voltant de les 14.00 hores.
Com tots els anys aquesta processó congrega nombroses personalitats del món polític i cultural valencià que no es volen perdre les festes declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Enguany han anunciat la seua presència el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; la consellera de Justícia i Administracions Públiques, Gabriela Bravo; la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; la directora general d’Internacionalització de la Conselleria d’Economia Sostenible, Dolores Parra; el director general d’Administració Local, Antoni Such; el sotssecretari de la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, Francesc Signes; els diputats en el Congrés, Elena Bastidas, Joan Baldoví, i Enric Bataller, els senadors Laura Castel i Josep Rufà; el secretari autonòmic d’Emergències, José María Ángel; el diputat d’Hisenda, Antoni Gaspar; la gerent de Divalterra, Agustina Brines; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; la directora adjunta de Música i Cultura Popular, Marga Landete; el sotssecretari de Sanitat, Ricardo Campos; la coordinadora del Bloc, Águeda Micó; el diputat provincial, Rafael Soler; els alcaldes d’Alberic, Almussafes, Alzira, la Barraca, Benimuslem, Catadau, Guadassuar, Llaurí, Massalavés, Rafelguaraf, Real, Sallent, Senyera, Sollana i Villanueva de Castelló. També estaran presents directius del ICCN, l’Associació de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, amb Natale Giordano al capdavant.
A partir de les 19.30 hores del mateix dia 8 de setembre comença la tercera i última de les processons. A la presència de tots els balls i torres humanes s’afigen els personatges bíblics. La processó ix de la basílica de Sant Jaume i recorre el nucli antic d’Algemesí en un seguit de muixerangues i balls que finalitzarà en la plaça Major passades les dues de la matinada. A aquesta última processó han anunciat la seua presència al voltant de 250 participants en el Congrés Nacional d’Antropologia que veuran en directe l’última de les processons.