L’ESPOLÍ.-  Per segon any consecutiu, els fallers i falleres de la ciutat d’Algemesí, a l’igual que la resta del territori valencià, han vist mermades les seues esperances de poder celebrar unes falles amb total normalitat. No obstant això, l’esperit de les festes josefines ha estat present, no només des de les diferents comissions, sinò també des dels actes organitzats per la Federació de Junta Local Fallera d’Algemesí.

Com cada any, el 27 de febrer es va celebrar la Crida. A diferència d’altres anys i degut a la situació Covid-19, la FJLF va optar per fer una Crida virtual. Així, gràcies al canal local de televisió, es va retransmetre un vídeo en què es podien veure imatges del que havia sigut la Crida 2020. De la mateixa manera, les falleres majors de la ciutat, Irene Espíritusanto Domingo i Inés Puigvert Bolinches, dedicaren unes paraules d’ànim i esperança a tota la comunitat fallera.

El 18 de març els fallers i falleres de la ciutat s’hagueren acostat fins a la plaça Major per dipositar les seues flors als peus de la Verge de la morera. Enguany,  la Junta Local Fallera i les comissions falleres d’Algemesí adaptaren aquest acte, tradicionalment multitudinari, per no deixar de demanar salut.

La Basílica Menor de Sant Jaume va acollir esta ofrena on únicament van participar les Falleres Majors d’Algemesí, Inés Puigvert i Irene Espiritusanto, les seues Corts d’Honor, la delegació infantil i els representants de les comissions falleres de la ciutat.

Després d’un breu acte litúrgic al voltant de la figura de Sant Josep, va donar inici l’ofrena floral a la patrona. Les falleres i fallers van recórrer el corredor central del temple fins a la capella de la Mare de Déu de la Salut, on van deixar els seus rams als peus de la Verge.

El cant del Virolai amb orgue va ser el punt i final de l’acte, que va estar tancat al públic i es va celebrar amb el compliment de totes les mesures de seguretat. Així mateix l’Ofrena va estar retransmesa per les xarxes socials de la Federació de Falles d’Algemesí.

Finalment, la nit del 19 de març, la població d’Algemesí va poder gaudir d’un espectacle pirotècnic a càrrec de la pirotècnia Europlà, que va disparar tres castells de focs artificials situats en diferents punts de la ciutat: plaça Major, passarel·la dels Maristes i pati del col·legi Sant Josep de Calasanç, ficant el punt i final a les festes josefines 2021.

Malgrat no poder celebrar unes falles amb total normalitat i poder gaudir de passacarrers, casals i discomòbils, les diferents comissions de la ciutat han estat al peu del canó proposant diferents activitats als seus fallers i falleres durant la primera quinzena de març: des de concursos de paelles, disfresses, passant per recordatoris de fotografies d’altres anys, fins a reptes en Tik tok.

De la mateixa manera, la revista digital d’actualitat fallera L’espolí ha pogut realitzar diferents entrevistes en directe a diverses personalitats relacionades en el món faller: des d’indumentaristes, com Jorge Faubel de la firma 1700, a una fallera major de la ciutat de València, com Núria Llopis, o persones de l’àmbit faller algemesinenc com Enrique Colomer, «El Perero».

Igualment, aquesta revista no ha deixat perdre l’ocasió per fer partíceps a tots els fallers i fallers d’Algemesí. Així doncs, va realitzar un vídeo fotogràfic de les cavalcades de la segona meitat del segle XX, on cada comissió va aportar fotografies destacant les disfresses més originals d’aquesta etapa.

També es va voler aprofitar l’ocasió per reivindicar el paper de la dona i així, el dia 8 de març, es va publicar un vídeo homenatge on pogueren participar més d’un centenar de falleres de les diferents comissions d’Algemesí interpretant la cançó Ella de Bebe.

La cloenda de les activitats falleres per part de L’espolí va arribar el dia 19 de març amb la publicació d’un vídeo en honor a tots els pares dels fallers i falleres que volgueren participar aportant fotografies dels seus pares.

L’esperit faller ha estat viu en un 2021 totalment atípic, però no per això menys esperançador. No sabem quan podrem celebrar falles amb total normalitat, però mentrestant la flama continua viva.