Després de les últimes mesures acordades pel govern autonòmic, l’associació ARBAL vol expressar la seua total disconformitat amb la mesura adoptada per la Generalitat decretant el tancament total dels bars i restaurants. Des de l’absolut i màxim respecte a totes les mesures necessàries per a parar la pandèmia que estem patint, no podem estar d’acord de cap manera amb aquesta mesura que ens sembla excessiva, desproporcionada i que deixa al sector, als empresaris i als treballadors en una situació d’indefensió que podem qualificar de desesperada.

arbalARBAL.-  El sector de l’hostaleria s’ha adaptat a totes i cadascuna de les mesures, condicions i restriccions que s’han anat aplicant des de l’inici de la pandèmia. Restriccions que no en tots els casos s’han acompanyat, més bé al contrari, d’ajudes i del suport que el sector ha necessitat. A pesar de tot, els bars i restaurants hi han mantes en la mesura del possible el control sobre les ocupacions, les persones que seuen a una taula, la distància de seguretat, etc. i s’han mostrat en general com a llocs segurs. Control que volem recordar ningú pot ni ha pogut efectuar a les cases i reunions particulars, que ha sigut la reacció lògica de les persones quan no han pogut acudir a un bar o restaurant. El mateix president de la Generalitat ha evidenciat hui la possibilitat que les reunions socials, que s’han demostrat causants de la majoria de contagis, es traslladen als domicilis particulars advertint contra aquestes actituds. Aquesta advertència sols ens fa pensar que és el que probablement ocorrerà.

Les xifres tampoc acompanyen aquesta mesura. Del total de 29 poblacions que han patit un tancament perimetral i que ja han tingut els seus locals d’hostaleria tancats durant dues setmanes, en 25 d’ells els contagis i la incidència del virus han continuat augmentant. Com hem dit, en aquestes poblacions l’hostaleria estava tancada. El sentit comú ens diu que la mesura, per tant, s’ha demostrat inútil.

Per tot açò, considerant l’important perjudici que suposa el tancament d’un sector tan important en l’economia, tant local, com autonòmica com nacional i amb una incidència tan elevada, i considerant el greu perjudici que suposarà per a empresaris i treballadors de tot el sector, i molt especialment a Algemesí, no podem més que expressar la nostra disconformitat amb aquesta mesura. No podem estar d’acord amb una mesura que una volta més ens posa al centre de la diana com a hipotètics “responsables” de l’increment de contagis sense cap tipus de justificació. I una vegada més, sense cap tipus de suport o ajuda ni previsió de que hi haja.

Demanem per tant als nostres dirigents, siga quin siga el color polític o la seua posició a govern o a oposició, que reflexionen, analitzen la situació de forma objectiva i no de cara a la galeria i en la mesura de les seues possibilitats actuen per evitar la ruïna que açò provoca en tantes famílies.

ARBAL, Associació de Restaurants i Bars d’Algemesí.