L’Ajuntament d’Algemesí posa en marxa una nova edició de la campanya de prevenció de les drogodependències «Si et passes, t’ho perds» en les Paelles de la Fira de Sant Onofre.
El 58,8% dels jóvens d’Algemesí inicien el seu consum d’alcohol durant les festes populars
L’Ajuntament d’Algemesí, amb la col·laboració de l’ONG Controla Club i la coordinació del Servei Municipal de Prevenció de Drogodependències d’Algemesí, posarà en marxa en el municipi una nova edició de la campanya de prevenció de les drogodependències «Si et passes, t’ho perds» en el marc de la celebració de les paelles nocturnes de la Fira de Sant Onofre.
Segons un estudi dut a terme per la Controla Club en l’alumnat de 3r i 4t d’ESO dels centres d’ensemnyament d’Algemesí, el 58,8% dels jóvens enquestats afirmen que inicien el consum d’alcohol durant les festes populars. L’edat mitjana en l’inici d’aquest consum recreatiu d’alcohol se situa entorn dels 14 anys, si bé és cert que l’edat ha patit un augment d’1,11 punts des de l’any 2009. En anys anteriors la mitjana d’edat era als 13 anys.
L’enquesta mostra, a més, com ha disminuït el consum de tabac entre els adults, encara que també s’ha incrementat el nombre d’adolescents que s’inicien en l’hàbit de fumar. Algemesí rep tots els anys el progrma «Aula-Tabac» que Salut Pública posa a disposició dels centres escolars que ho sol·liciten. D’aquesta manera, a través de la informació gràfica i visual que proporciona aquesta activitat, junt amb el treball posterior del professorat, l’Ajuntament pretén conscienciar sobre els riscos nocius per a la salut de tots els components tòxics dels cigarrets i fomentar els desitjos d’“autocura” entre els més jóvens.
Aquestes dades demostren la necessitat de posar en marxa accions informatives durant les festes populars dirigides a fomentar les conductes responsables en el desenvolupament del temps d’oci per part dels jóvens menors d’edat, amb especial incidència en tot el que té a veure amb el consum d’alcohol i altres drogues, però també prestant atenció a altres perills provocats per la connivència entre el consum de substàncies psicoactives i altres conductes de risc, com la seguretat viària, les baralles i el vandalisme, les conductes sexuals de risc, el soroll i les molèsties veïnals, etc.