La Mancomunitat ha editat una baralla de cartes de dones valencianes, un projecte ideat per l’algemesinenc Enric Ramiro.

baralla dones valencianes enric ramiro meritxell girbesLVA.-  El món occidental està vivint en el segle XXI una etapa de justes reivindicacions feministes després de centenars d’anys d’invisibilitat de la dona en la història. Això ens dona un cert bany d’optimisme, doncs cada vegada la diferència de gènere va acurtant-se.

La proposta d’editar una baralla de cartes amb dones valencianes il·lustres dels últims 20 segles, aporta dades històriques innegables de personatges femenins que són significatius i dignes de conéixer-se. Es tracta de persones que han fet aportacions interessants a l’evolució de la nostra terra o que destaquen en el transcurs de la història.

El resultat és un conjunt de personatges que estan classificats de forma cronològica des del més antic fins l’actualitat. S’ha posat l’inici en Viria Acte, empresària singular romana. A partir d’ací, la selecció de personatges ha estat en contínua ebullició investigant tot tipus de treballs i estudis.

Al final, les 52 valencianes seleccionades i dos comodins no són les úniques ni les millors, perquè afortunadament hi ha moltes més persones que s’ho mereixen. El límit s’ha posat en valorar tota la vida de la persona i, per tant, fins la seua defunció no s’ha valorat la seua evolució per a que siga considerada candidata a la baralla. Hi ha representants de totes les ideologies, cultures i creences, avantpassades que deguem conèixer i difondre els seus noms i la seua representativitat.

Es pot jugar a tots els jocs que possibiliten les cartes franceses i les espanyoles. A més a mes, la baralla dona l’opció de poder fer trucs de matemàgia. Tan sols la creativitat o la imaginació poden ser un límit a la porta oberta que ens ofereix aquest recurs que te com a objectiu principal contribuir a la igualtat de gènere, mostrant referències femenines de la nostra història.

L’autora de les il·lustracions, maquetació, disseny i correció lingüística de la baralla és l’algemesinenca Meritxell Girbés Domingo.