En un acte oficial tribut a l’escultor, es presentaran les noves donacions i projectes de la Sala Leonardo Borràs per al 2024.

LVA.-  El proper dijous 21 de desembre a les 12 hores, a la Sala Leonardo Borràs ubicada al Museu Valencià de la Festa, tindrà lloc un acte oficial de tribut a l’escultor en el qual es presentaran les noves donacions realitzades amb motiu del centenari del seu naixement. A l’acte intervindran l’alcalde d’Algemesí, José Javier Sanchis Bretones, i la regidora de Cultura, Carmina Gómez Carreres, i comptarà amb la presència de comissaris, crítics d’art, autoritats i representants de la cultura valenciana i de la Universitat de València, que han participat en les exposicions, conferències i rutes sobre l’artista, així com també amb els membres de la família Borràs i els donants de les noves obres de la col·lecció.

El prestigiós escultor Leonardo Borràs (Algemesí, 1923-2014), acadèmic de Sant Carles, professor i autor de nombrosos monuments públics a la Ribera va nàixer un 2 de febrer de 1923. Amb motiu del centenari del seu naixement, les ciutats d’Algemesí i Alzira s’uniren per retre tribut al llegat del “mestre de mestres” i reivindicar la seua aportació a l’escultura contemporània. Gràcies a la generositat de la seua família i la valuosa donació d’obres que han fet a la ciutat d’Algemesí, en 2020 es va crear al Museu Valencià de la Festa una sala dedicada íntegrament a l’artista, i que ara es veu enriquida amb tres importants donacions de veïns de la ciutat: El bust de Pepe Mora, la màscara en fang de Joan Girbés i la peça mítica d’El Rutgló, que commemora el cooperativisme agrícola. Tres obres que amplien el recorregut pels seus ideals estètics i tècnics.

El propòsit d’este acte es projectar la figura de Leonardo Borràs, que ara més que mai està present en la Història de l’Art Valencià. Per la qual cosa assistirà la directora del Màster d’Història de l’Art Cultura Visual i representants del Màster de Patrimoni Cultural de la Universitat de València. Els seus alumnes han estat una part definitiva en el plantejament museogràfic de la Sala i les seues exposicions així com en el plantejament de la Ruta Leonardo.

En esta Ruta s’assenyala la seua contribució al concepte de monument públic, que va del classicisme modern del Monument a Cabanilles, als caps esculpits d’homenots com Blasco Ibáñez, Fuster, Martí Domínguez i Salvador Castell, i que culmina amb els projectes conceptuals d’acer dibuixant en l’espai, con trobem al Monument al Llaurador o L’illa del Xúquer a Alzira, realitzats amb la col·laboració de l’arquitecte Pepe Carrasco.