Governar amb C’s és fort, fer-ho amb un trànsfuga és antidemocràtic, i tot per a evitar l’entrada de Més Compromís. Trenzano ha de retirar-li les delegacions.

Compromís.-  A tres mesos de la legislatura l’edil de Ciudadanos, Edgar Bresó, al que PSOE i EU acolliren al govern amb els braços oberts oferint-li dues regidories i dos assessors, ha anunciat la baixa del seu partit. Després en una altra noticia el seu partit ha dit que en realitat l’han expulsat. No obstant això, no sols no deixa la seua acta de regidor, sinó que sembla ser que l’alcaldessa pensa continuar apuntalant el seu govern en ell. I això té un nom, que per ara la premsa no ha anomenat: transfuguisme, perquè es dona o el donen de baixa del seu partit, però no renuncia de la seua acta de regidor.

Es de respectar la decisió personal de donar-se de baixa d’un partit, faltaria més, però no podem obviar les repercusions que comporta el transfuguisme, per molt que explique els motius que l’han portat a donar eixe pas. Segons diu ho fa per altruisme, “perquè Algemesí està primer que el partit”, diu , en canvi si que pretén conservar els privilegis que està gaudint com a regidor, gràcies a la marca d’un partit: Ciudadanos, i això no és altruisme. El motiu principal és segons diu, l’actitut dictatorial de Cantó, però en maig de 2019 Cantó i C’s tenien la mateixa línia d’actuació que ara, i eren tant de dretes com ho són ara.

El que sí que hem d’agrair-li a Bresó és la sinceritat d’explicar-nos quin va ser l’únic objectiu del pacte que signaren PSOE, EU I C’s: deixar fora del govern a Més Compromís. En paraules del trànsfuga de Ciudadanos : “El hecho de que yo gobierne con el PSOE hace que Compromís no pueda estar, que es la línea roja que había puesto Cs. Toni Cantó lo ha repetido hasta la saciedad y yo hago el movimiento para que Compromís desaparezca de la ecuación y no les parece bien.”. Trenzano i Blanco no van voler desaprofitar l’ocasió de formar govern en majoria sense Més Compromís, tot i que fora governant amb la dreta.

Però ara Algemesí té un problema, l’estabilitat del govern trontolla, i molt, perquè el transfuguisme té unes conseqüències jurídic-polítiques que s’han d’aplicar. Apuntalar un govern amb un trànsfuga que no ha dubtat en enganyar als seus votants, va a totes llums en contra del joc net democràtic. Ha aprofitat les estructures d’un partit i ha enganyat a la ciutadania dient que representava una marca que en realitat no representava. Als votants se’ls ha de tindre un respecte i al sistema de representació democràtica també i Algemesí no es mereix un govern sustentat per un engany a la ciutadania.

Ara d’acord amb el Reglament d’Ordenació Municipal d’Algemesí diu al seu art. 12,  que passarà a ser regidor no adscrit, però “Les regidores i els regidors no adscrits, al no pertànyer a cap grup polític municipal, no tindran portaveu, ni percebran cap quantitat en concepte d’ajuda municipal als grups polítics.” Però no sols això, en el plenari d’organització s’aprovaren dos assessors a mitja jornada que han estat adscrits al Grup Municipal de Ciudadanos. Al ser ell l’únic component d’aquest Grup Municipal, i passar a ser no adscrit, el grup desapareix, i per tant deixa de tenir dos assessors al seu servei.

Així doncs, l’alcaldessa no tindrà més remei que aplicar la legalitat i llevar-li totes les atribucions econòmiques vinculades al grup així com els càrrecs de confiança, que són assessors del grup, no del regidor. Per suposat que també, per higiene democràtica deu retirar-li les competències, ja que de mantenir-les, cosa que jurídicament estem estudiant si és possible, estaria premiant el transfuguisme. En cas contrari Trenzano estarà donant suport al transfuguisme, amb la connivència de Esquerra Unida que ja ens té acostumats, i tot per mantindré els seus interessos personals, uns i altres. Aquesta situació no li fa gens de bé al poble d’Algemesí i no és mereix un govern sustentat per un engany. No estem parlant de política, sinó d’ètica.