Ha finalitzat la formació-acció d’agents de salut que s’ha desenvolupat al barri del Raval d’Algemesí pel projecte RIU, que lluita contra les desigualtats socials.

LVA.-  A mitjans d’este mes va concloure la formació-acció d’agents de salut de base comunitària que s’ha desenvolupat de febrer a juny pel projecte RIU. Impulsat pel Centre de Salut Pública d’Alzira, l’Ajuntament d’Algemesí i la Fundació FISABIO, aquest projecte té un llarg recorregut de lluita contra les desigualtats socials a través de la formació de veïnes i veïns per a la promoció de la salut comunitària en el barri del Raval d’Algemesí.

Enguany la formació ha capacitat a dotze dones de diferents cultures com a agents de salut en un total de 134 hores a través d’una metodologia participativa basada en l’aprenentatge significatiu. Les agents de salut han desenvolupat accions comunitàries al barri del Raval, concretament dos punts d’informació a peu de carrer, huit tallers sobre diferents temes de salut i noranta converses sobre promoció de salut i ús de serveis i programes preventius.

L’objectiu és donar ferramentes perquè les mateixes persones que viuen en barris en situació de fragilitat puguen promoure hàbits saludables i orientar en matèries de salut la gent del seu entorn. Amb aquestes accions s’ha pogut sensibilitzar a més de 200 persones de diverses cultures, la majoria d’elles dones.

En esta edició, les accions comunitàries desenvolupades per les agents de salut s’han centrat en l’ús racional de les urgències i els medicaments, la salut materno-infantil, la salut reproductiva, el benestar emocional i la salut mental. L’equip que impulsa el projecte ha explicat que s’ha constatat un augment del nombre de persones amb trastorns mentals arran de la pandèmia, per això, han posat l’èmfasi en el benestar emocional i l’atenció a la salut mental perquè la població puga identificar el que necessita i a quins recursos sanitaris pot accedir així com eliminar l’estigma cap a l’ús dels serveis de salut mental.

Les autoritats presents a l’acte han estat José Añó, director del Centre de Salut Pública d’Alzira, Anna Girbés, regidora de Polítiques Inclusives i Ximo Rossell, regidor de Sanitat de l’Ajuntament d’Algemesí. L’equip tècnic del projecte RIU, Joan Paredes, Dory Aviñó i Elena Resurrección, ha presentat la cloenda en representació de la Fundació FISABIO.