L’Associació Valenciana d’Agricultors ha realitzat una ‘cremà’ de tarongers per a escenificar la greu crisi que travessen els agricultors.

AVA-ASAJA.-  En plena setmana fallera, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha convocat hui dimarts una ‘cremà’ a Algemesí de tarongers arrancats per a escenificar la greu crisi de rendibilitat que travessen els agricultors i ramaders valencians.

Diversos associats d’AVA-ASAJA han assistit a la crema controlada de la pila formada per arrels, troncs, branques i fulles de tarongers que, de manera similar a un monument faller, ha estat envoltada de cartells denunciant la situació límit de l’agricultura valenciana.

El jove agricultor d’AVA-Algemesí, Ismael Navarro, juntament amb el president d’AVA-ASAJA Cristóbal Aguado, han explicat les causes per les quals ha decidit deixar de cultivar els camps. “Enguany hem tingut una campanya baixa en producció i esta mateixa setmana hi ha hagut supermercats que han fet unes ofertes de taronges a 50 cèntims el quilo”, han denunciat. Cal recordar que els agricultors estan percebent set cèntims per quilo de mandarines, una tercera part del cost de producció, la qual cosa implica que estan perdent diners.

Este últim any les pèrdues han arribat als 180 milions d’euros. Així i tot, la Unió Europea ha signat 10 acords comercials amb països tercers sense estudiar els impactes que tindria sobre el sector. Per això, Cristóbal Aguado ha qualificat de “competència deslleial”, l’haver de lluitar contra l’exportació de països com Sud-Àfrica, Turquia o Egipte.

Així mateix, Aguado ha carregat durament contra les polítiques de la Unió Europea sobre este tema.