assajos pel poble-mare de déu de la salutXirimiters-dulzaina-algemesi-unesco-patrimonio inmaterial humanidad- unesco-fotoperiodismo valencia-agencia de prensa valencia-prensa valencia-comunicacion-periodismo-marketing-publicidad-diseño-carteleria-carton pluma-video corporativo-agencia prensa2-moises castell-carlos bueno-la veu d'algemesíLa Veu d'Algemesí-fotoperiodismo valencia-agencia de prensa valencia-prensa valencia-comunicacion-periodismo-marketing-publicidad-diseño-carteleria-carton pluma-video corporativo-agencia prensa2-moises castell-carlos bueno-la veu d'algemesíDes de l’any 2012 i gràcies a una gran iniciativa dels festers del barri Santa Bàrbara, es venen realitzant els ja coneguts “Assajos pel poble”. Sorgiren amb la intenció d’apropar la Festa allà on normalment no arriba i al llarg d’estos últims anys han anat consolidant-se com un dels esdeveniments més destacats de la setmana prèvia a les processons, congregant a molts veïns per a vore com es preparen bastonets, pastorets, llauradores, volants i tota la resta de grups que participen en les processons per a l’esdeveniment més important del nostre poble. Enguany cada grup ha volgut convidar a tota la població al seu Assaig pel poble.

MUIXERANGA I CAMPANERS

Un any més la Muixeranga no fallarà al tradicional assaig pel poble per a portar les seues figures als barris per on no passen les processons de la Festa però que també la senten seua. Enguany assagem el 5 de setembre a les 21 hores, a la plaça d’Espanya del Carrascalet, un barri molt vinculat a la Muixeranga i d’on han eixit nombrosos muixeranguers. A més, coincidirem amb els campaners, que faran sonar les campanes (amb una salutació, després un repic, diferents tipus de vols per acabar en vol general de campanes) de la parròquia de la Mare de Déu del Pilar alhora que alcem les nostres muixerangues. Una ocasió especial per a viure els preparatius de la nostra Festa. Vos esperem!

NOVA MUIXERANGA

Finals d’agost, principis de setembre… Algemesí es prepara; els festers ultimen els preparatius, els vestits es llaven i es planxen, es pinten les façanes, i els balls assagem….

La Nova Muixeranga d’Algemesí vol convidar, el divendres 31 d’agost a les 21 hores, a tots els veïns del barri del Carrascalet (i de la resta del poble), a preparar junts la Festa, fent pinya amb nosaltres i passant una vesprada-nit de categoria!! Junts Bastint la Festa!!

BASTONETS

Arriba el mes de setembre a Algemesí i, amb ell, l’ambient dels assajos de la festa de la Mare de Déu de la Salut. Cadascun dels balls ens preparem al nostre lloc habitual, però no deixem de participar i de gaudir dels anomenats «Assajos pel poble», on canviem el nostre emplaçament i eixim a diferents carrers i places d’Algemesí per mostrar, en el nostre cas, els nostres balls de bastó i planxa abans dels dies grans de la Festa.

De segur que ens has vist alguna vegada, però saps que tenim més de 20 danses distintes, on la combinació de palos i planxes varia segons la melodia? El Paco, El Mambrú, El Negret, La Corredora, Tres Colpets, La Gallega….

Vols sentir aquestes melodies i gaudir del soroll i l’energia amb què ballem els Bastonets d’Algemesí? Et convidem a compartir esta experiència amb nosaltres el dia 5 de setembre a les 20:30 hores a la plaça de la Ribera. Ens acompanyes?

PASTORETS, CARXOFA i ARQUETS

El dijous 6 de setembre, a les 19.30 hores, Pastorets, Carxofa i Arquets, després dels assajos habituals que tenen lloc al pati del Patronat, eixirem al parc Salvador Castell, per tal de participar en els Assajos pel poble. Vine a vore com es preparen els balladors més menuts de la nostra Festa.

Començaran assajant ELS PASTORETS i tot seguit ho faran LA CARXOFA I ELS ARQUETS.

Esperem que gaudiu amb nosaltres.

LLAURADORES

El Ball del Bolero o de les Llauradores d’Algemesí el formen un seguici d’unes trenta parelles de balladors i balladores vestits amb la indumentària tradicional valenciana i que ballen un repertori format per sis boleros al compàs d’altres tantes sis melodies interpretades per instruments de vent metall i acompanyades pel so de les castanyoles.

Des de finals d’agost fins al 6 de setembre les Llauradores assagen al pati del Patronat, únic moment on es pot vore a tots els components del ball, vora 100 parelles, assajant conjuntament, per perfilar l’execució de les passades. Un dels assajos d’esta setmana es realitza als carrers i places de la rodalia de la població, per on no transcorren les processons, amb l’objectiu d’acostar i obrir la festa als barris i col·lectius de la ciutat que no solen formar part del seu l’entorn natural.

Enguany, l’assaig de les Llauradores es realitzarà el diumenge 2 de setembre a les 21.30 hores i per primera vegada a la placeta de les Tres Moreres, un dels llogarets més emblemàtics del poble.

ELS GEGANTS 

A càrrec de Berca Grup de Danses i l’Escola Musical de Tabalet i Dolçaina. Des de la seua reincorporació a les Festes de la Mare de Déu de la Salut l’any 2007, els GEGANTS -que representen Jaume I i Violant d’Hongria- desfilen i dansen a la Processoneta del Matí de cada 8 de setembre. Amb els CABUTS, parella inseparable, amb motiu dels “Assajos pel poble” dansen a la plaça Major el divendres 31 d’agost a les 20.30. Enguany hi estrenaran danseta nova.

ESCOLA MUSICAL DE TABAL I DOLÇAINA

Potser alguna amistat o algú del veïnat toca el tabalet o la dolçaina. I de segur que quan el sents repicar o tocar un puntet d’emoció et recorre per dins així que ens agradaria que compartires amb nosaltres el treball previ a la festa de la Mare de Déu i podràs interessar-te pels nostres instruments i la nostra/teua EMTiD. T’esperem dilluns 3 de setembre a la plaça del Mercat a les 19:30 hores. Allí s’interpretaran cadascuna de les tocates dels balls de la Mare de Déu on participen el tabalet i la dolçaina.

TORNEJANTS

Els tornejants ens preparem al llarg de tres intenses setmanes per a oferir a la Mare de Déu tots els nostres balls. Llancem la vareta, ens la passem pel coll, botem, ens agenollem… tot això per a poder ballar les Carreretes, Floretes, Cadiretes… i com no, la Fuga. Enguany l’Assaig pel poble serà al carrer que du el nostre nom, al carrer dels Tornejants, el dilluns 3 de setembre a les 20.30 hores. Vos esperem!

APOSTOLAT

L’Apostolat, malgrat ser tan antic com la resta de personatges Bíblics, d’uns anys ençà, ha inclòs una novetat que segur tots conegueu. Abans sols desfilaven, i hui canten cants Marians amb la finalitat d’acompanyar però sobretot, i més important, HONORAR LA MARE DE DÉU DE LA SALUT. L’assaig dóna l’oportunitat i possibilita poder escoltar tots els cants que s’interpreten a la processó general, on es canta cada vegada una cançó aprofitant les parades que hi ha (com és tradició) al recorregut d’aquesta.

VOLANTS

Els Volants s’ocupen tradicionalment de la custòdia i guarda de la Imatge els dies de la Festa, a més a més fent-se càrrec de l’anda a les processons. Aquesta llavor implica coordinació, força i precisió, objectius de l’assaig del dimarts 4 de setembre. A les 20.30 hores, a la porta de l’església de S. Jaume, repassarem els moviments que farà l’anda, les alçades, l’eixida a braç de la capella, els girs en parat, l’entrada a la capella des de dins dels varals, l’amunt i l’entrada a la basílica. Tot això en un assaig que ens permet conéixer les limitacions pròpies i del company de varal, i com treballar tots junts com un sol cos.

CAMPANERS

El nostre Assaig pel poble enguany serà amb la muixeranga en la plaça d’Espanya del Carrascalet el dia 5 de setembre, però perquè pugueu vore de ben prop com són i com fem funcionar les campanes del campanar de la basílica de Sant Jaume, el dissabte 1 de setembre de 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 19.00 hores obrirem les seues portes per a que pugeu i pugueu assabentar-se de tot allò relacionat amb les campanes del nostre poble.

BANDA DE MÚSICA

Estàs assegut veient la processó, arriba la Mare de Déu, t’alces, mires cap a dalt i al mateix temps escoltes una música que et fa emocionar un poc més encara. Per a què pugues vore com preparem aquestes melodies i les que interpretarem al concert de la Nit del Retorn, el dimarts 4 de setembre, a les 22.00 hores, traurem els clarinets, les tubes, els trombons i la resta d’instruments a la plaça del Teular. Esperem que ens acompanyeu.

LES DANSES D’ALGEMESÍ: LA DANSÀ A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

A càrrec de Berca Grup de Danses i l’Escola Musical de Tabalet i Dolçaina amb participació popular. Tenen lloc cada 5 de setembre, en la Dansà a la Mare de Déu de la Salut arran de la seua recuperació l’any 2006, en finalitzar la Novena al carrer de Berca fins a la plaça Major. El ball de carrer tradicional del poble compta amb la participació d’uns 500 components anuals. Les Danses estan integrades per l’EIXIDA, la DANSA (amb les diferències de passar, creuar, rodar i fer pinya) i el BALL TRENCAT o FANDANGUET. El lloc d’assaig general, cada 4 de setembre, ha estat variable al llarg dels anys. Enguany, dins d’Assajos pel poble, es dansaran al carrer dels Arbres a les 20.30 hores.