Vicent Nàcher Ferrero la veu d'algemesí

Vicent Nàcher Ferrero


El llibre de Toni Bellón “ELS BASTONETS D’ALGEMESÍ” és una delícia. Aquest estudi al voltant del popular ball de les festes de la Mare de Déu de la Salut es llegeix amb vertadera facilitat i està molt ben escrit, és entretingut i interessant. M’ho he passat d’allò més bé llegint-lo i aprenent coses que no sabia d’aquest ball tan emblemàtic. La lectura d’aquesta obra divulgativa enganxa, ja que el llenguatge és clar i l’exposició amena i ben aconseguida. I és que aquest estudi tan exhaustiu de la nostra festa, està ben documentat però en la seua lectura el lector no es bloqueja davant d’una allau de dades, sinó que aquestes es troben ben dosificades sense avorrir. Me l’he llegit amb molt de gust, i he descobert moltes sorpreses que no sabia del ball dels bastonets. Amb un ritme àgil i una gran claredat expositiva, aquest llibre ens endinsa en el cor de la festa d’una manera senzilla i progressiva.
Els bastonets d'Algemesí Toni Bellón edicions del bullent la veu d'algemesíL’estudi toca tots els aspectes que configuren el que és hui el ball dels bastonets, i era necessari aquest treball sobre una manifestació cultural cabdal de les nostres tradicions. Sovint es parla de la Muixeranga, dels Tornejants o de les Llauradores, però ens calia un monogràfic sobre els Bastonets. M’he alegrat molt de llegir aquest obra tan ben feta i escrita per Toni Bellón, historiador i investigador, que va guanyar amb aquest treball el 18é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular i que ha publicat Edicions del Bullent. Recentment el nostre autor ha estat guanyador també en el camp de la narrativa curta del I Certamen literari per a la Igualtat “Casa de la Dona” d’Elx, amb el relat breu “La igualtat entre gèneres en la muixeranga d’Algemesí”.
Obres com el treball que ens ocupa, són una alenada d’aire fresc que ens cal per tal de viure la nostra festa amb esperit crític i perspectiva, i reforcen els esforços i la il·lusió de totes i tots els qui participem en aquesta manifestació tan nostra. De la mateixa manera, aquest llibre ajuda a difondre el patrimoni cultural d’Algemesí i compartir-lo amb la resta de pobles. Això és, fent pinya i agermanant-nos amb el món que ens ha tocat viure amb una profunda il·lusió per ser poble.