Programació al voltant del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, dirigida a tota la ciutadania i que s’estendrà durant tot el mes.

LVA.-  Un març més Algemesí gaudirà de tot un cicle d’actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona que enguany gira al voltant del món de la comunicació i del llenguatge. Ximo Rosell, regidor d’Igualtat, convida a la ciutadania a participar en aquesta campanya entorn del 8M “que és d’allò més diversa i per a totes les edats coordinada amb molta il•lusió per l’Ajuntament i el teixit associatiu local d’índole social, cultural i feminista.”

La programació comença al Teatre Municipal esta vesprada, a les 20.30 h, amb Migrare, espectacle de dansa que parla de la lluita de dones resilients a la vegada que explora els límits de l’equilibri i del moviment mitjançant la utilització de les xanques, element caracteritzador de la reconeguda i premiada companyia Cia Maduixa Teatre.

Pel que fa a demà dissabte, un mural col•lectiu al voltant de la pregunta Què és per a mi el feminisme?, seguit d’una paella de sororitat, tindrà lloc al Parc Salvador Castell organitzat per l’associació de dones feministes d’Algemesí l’Eixam. També, el Mercat Municipal lluirà l’exposició Abecedari feminista en representació de les dones d’Algemesí, en la que cada lletra de l’abecedari està dedicada a una figura femenina local. Aquesta ha estat preparada per la Comissió Feminista de la Nova Muixeranga, que també acull a les 21 h en la seua seu un cinefòrum sobre La innocència, l’obra prima de la directora Lucia Alemany.

Un dels plats forts de la programació és l’exposició d’artivisme -art i activisme- feminista coordinada per les regidories de Cultura i Igualtat de l’Ajuntament d’Algemesí, junt amb el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, que s’inaugura el pròxim dilluns a les 20 h a la Sala d’Exposicions Municipal. Aquesta mostra parteix de la pregunta On estan les dones en la història de l’art? per mostrar-nos l’obra d’artistes internacionals de la mà del Grupo Colectiva, col•lectiu que lluita per la Igualtat en Museus i Centres d’Art.

El dia 8, Dia Internacional de la Dona, tindrà lloc l’acte institucional de lectura del manifest a les 12 h a la Plaça Major, on s’adaptarà una mostra de dansa de la peça Atelier per fer un homenatge a dones artistes d’Algemesí. Abans, a les 9.30 h, el barri del Raval també serà partícip de la lectura del manifest, en aquest cas acompanyada d’una bunyolada al Centre de Participació Ciutadana.

A la vesprada, la regidoria d’Igualtat ha posat al servei de la ciutadania un autobús gratuït que eixirà des del carrer dels Arbres a les 17 h per acudir a la manifestació de València. També aquest dia l’Eixam publicarà a les seues xarxes socials els balcons guanyadors del III Concurs Balconada, una iniciativa per fer una crida feminista als balcons on encara es pot participar fins al diumenge.

Les conferències trobaran el seu espai durant tota la setmana que ve. El dimecres, a les 18 h, el Casino Lliberal acollirà Les dones en la poesia de Miguel Hernández organitzada per l’associació de Dones Tyrius. Una hora més tard, al Saló de Plens de l’Ajuntament, L’Ullal Cultural presentarà la ponència Dones i política: les corts 1983-2020 a càrrec de la politòloga Roser Bermúdez. La regidoria d’Igualtat també ha volgut dirigir activitats al personal de l’Ajuntament mitjançant les xerrades en clau d’humor ClownFerència Com + Igualtat + Felicitat que tindran lloc al Saló de Plens el dimecres i el dijous al matí. Per tancar, el divendres l’artista visual Yolanda Domínguez, oferirà el col•loqui Canviar les imatges per canviar el món al Teatre Jaume I a les 19.30 h.

A banda de l’enorme tapís morat, fruit del treball col•lectiu de moltes dones del poble que ja llueix al balcó de l’Ajuntament, a partir del dilluns s’enllumenarà de morat la façana del consistori. A més, la biblioteca municipal habilitarà una secció de bibliografia per a treballar la igualtat efectiva durant tota la setmana. A finals de mes i, per concloure amb la commemoració del 8M, el dia 25 la Comapanya Comedy Plan portarà al Teatre Municipal l’obra Threesome sobre agressions masclistes.