La intenció manifestada per l’ajuntament d’Algemesí, que d’una banda pretén situar la piscina d’estiu en el poliesportiu, la qual cosa implicarà la destrucció de diverses pistes esportives que després es construirien en altres llocs, i per una altra enderrocar el velòdrom municipal per a ampliar el col·legi Salvador Andrés, ha provocat multitud de reaccions en el municipi. Els qui no estan d’acord i reclamen altres opcions es fan sentir més fort, fins i tot hi ha rumors de possibles mobilitzacions en contra de la demolició d’unes instal·lacions que estan en perfecte estat d’ús i que, a més, comportaria una elevada despesa. La Veu d’Algemesí ha parlat amb Edgar Bresó, regidor d’Urbanisme, que ha defensat la pluralitat de l’Equip de Govern encara que desmarcant-se d’unes decisions que respecta però sembla no compartir.

carlos bueno firma agencia prensa2

Carlos Bueno

On es preveu recol·locar les pistes eliminades del poliesportiu per a situar la piscina?

– Les de bàsquet i handbol al costat del pavelló cobert, perquè entenem que els usuaris seran els mateixos, i aprofitarem per a renovar-les, ja que tenen molt de temps i estan bastant deteriorades. Les pistes de pàdel es quedaran en el poliesportiu però al costat de les de tennis.

No seria més lògic fer la piscina directament entre el pavelló i l’escorxador, i no haver de gastar diners per a enderrocar unes instal·lacions esportives i després tornar a construir-les?

– Entenc que la ciutadania tinga dubtes de perquè no es fa la piscina en la zona de l’escorxador. La raó és que el pla dissenyat fa anys marca eixa zona com a educativa. En estos moments ja s’ha licitat una obra, que és la del col·legi Alberto Tortajada, que anirà ahí, i ara la normativa urbanística no es pot canviar. L’escorxador va ser la meua primera proposta, però hi havia dos problemes: un era que calia expropiar uns camps, que elevaven molt el cost de la piscina, i un altre era el pla urbanístic en vigor. Personalment pense que el poliesportiu no és lloc idoni per a la piscina, però també crec que era l’opció menys roín de totes les que es van estudiar.

S’han tingut en compte les molèsties que els usuaris d’una zona d’esplai, com és la piscina, poden provocar als habituals esportistes que usen el poliesportiu?

– Habitualment en estiu la gent utilitza menys el poliesportiu, i la regidoria d’Esports i el gestor esportiu han tingut en compte eixes circumstàncies. A mi sempre se m’ha garantit que la pista de cross no es veurà afectada, i confie que així serà.

 

Tenim un poble a trossos

En el tema urbanístic a Algemesí mai hi ha hagut una visió clara de cap a on es volia anar en el futur, sempre ha faltat planificació, i això, en molts casos, ha dificultat l’actual ordenació del sòl. Ara, per exemple, hi ha possibilitat de rebre una subvenció del Pla Edificant per a construir un col·legi, i es construirà siga com siga per a no perdre l’ajuda, encara que calga derrocar altres instal·lacions sense massa sentit. Així tenim el poble que tenim: un poble a trossos.

 

 

L’actual piscina d’estiu, que està junt a l’Estadi Municipal, és olímpica, i omplir-la és molt costós. Quin problema hi ha a tapar la meitat i donar-li ús?

– No crec que siga una bona idea. Els possibles usuaris de la piscina són famílies joves, i demogràficament la major part de famílies amb xiquets viuen en la zona del Pla, Guinovart…

I en El Raval també hi han molts xiquets…

– Sí, però pense que El Raval ha de ser una part d’Algemesí que nodrisca al poble d’activitats que no poden realitzar-se en un altre puesto. El lloc on està l’actual piscina seria idoni per a fer un recinte on es pogueren programar concerts. És zona de fàcil accés i estacionament, hi ha terreny suficient i no molestaria excessivament al veïnat. Jo organitzaria un festival de flamenc amb la participació d’estrelles i de nous talents per a donar-li protagonisme al barri.

Parlant de El Raval, quin pla urbanístic hi ha previst per a la zona on ara està el velòdrom?

– El principal motiu és ampliar el col·legi Salvador Andrés i obrir el barri. Però en la zona està projectat que l’avinguda de Carlet siga de doble sentit i fer transitables els carrers sense eixida, que al voltant del velòdrom hi ha dos. També dotar d’infraestructures que faciliten la interacció social perquè hi haja llocs on els veïns puguen realitzar activitats, en línia del que s’ha fet amb la nova biblioteca.

Justifica això que desaparega una instal·lació esportiva en perfecte estat?

– Des del meu punt de vista no. El que ocorre és que el velòdrom no s’utilitza.

Edgar Bresó al parc Salvador Castell. M.C./Prensa2

Espere que, per exemple, no enderroquen la recentment construïda biblioteca de El Raval en cas de que no s’utilitze… D’altra banda, sé que la Federació Valenciana de Ciclisme va sol·licitar permís per a entrenar allí i no se li ha contestat. No semblaria més lògic promocionar la pràctica del ciclisme i promoure l’ús del velòdrom que derrocar-lo?

– Això no és una qüestió política. Sé que hi ha molts aficionats al ciclisme a Algemesí i que alguns ixen a entrenar per la nit, després de treballar. Entenc que en el velòdrom podrien rodar amb major seguretat que en els polígons. També sé que l’interior de la pista es pot utilitzar per a realitzar altres esports. De fet jo vaig arribar a entrenar dins del velòdrom amb l’Algemesí CF. Però han de ser els esportistes els qui sol·liciten usar el velòdrom, no els polítics els qui reclamen la seua utilització.

S’ha estudiat un ‘pla B’ que permeta mantindre en peu el velòdrom, com la utilització dels seus baixos i de la seua zona central per a esplai dels alumnes?

– A mi no se’m plantejat res alternatiu, i la regidoria d’Educació no li ha plantejat una altra cosa als meus tècnics, i jo com a regidor d’Urbanisme no puc fer res. Vull dir que com Edgar Bresó no destrossaria el velòdrom, però com a regidor no tinc res a dir.

No és fàcilment comprensible que, sent el regidor d’Urbanisme, no tinga vot en un pla urbanístic.

– L’execució de la piscina depén de la regidoria d’Educació i el tema del velòdrom de la d’Esports. Urbanisme no signa res d’això. No tinc capacitat d’aprovar o rebutjar, de fet ni tan sols estic en la Junta de Govern, on es prenen eixes decisions.

Pensa que es podria construir el col·legi Salvador Andrés directament en un altre lloc amb major amplitud?

– Al meu entendre sí. En compte d’enderrocar el velòdrom construiria un col·legi més modern en un altre lloc, que resultaria més econòmic, i les instal·lacions del col·legi les utilitzaria per a un altre fi. A més, el cost del manteniment del velòdrom és insignificant. El que vull recordar és que encara estem en fase d’al·legacions… i jo estaré obert a escoltar noves idees, a traslladar-les i a intentar que es materialitzen si són interessants.

S’ha efectuat un estudi del que costaria derruir el velòdrom i les pistes del poliesportiu?

– Jo no tinc constància. No sé si algú ho ha fet, però a mi no m’han donat cap dada sobre este tema.

M’asseguren que només tirar el velòdrom s’acostaria al voltant d’un milió d’euros.

– Segons les meues estimacions no arribaria a eixe punt. En qualsevol cas serien molts diners.

Entén que hi haja gent que no acabe d’entendre esta política de destrucció d’instal·lacions que no ofereixen problemes arquitectònics ni de manteniment?

– Ho entenc i ho respecte. De fet, pel que fa a les instal·lacions del poliesportiu la meua proposta era instal·lar pistes desmuntables en el Polivalent, a l’estil del Palau Vistalegre de Madrid, on juga el Club Bàsquet Estudiants. Vaig realitzar un estudi que demostrava que això resultava més barat que l’opció que s’ha pres, però no es va valorar. Encara així, cal matisar que es tornaran a construir i seran millors i més modernes que les actuals per a optimitzar el seu ús.

Un Equip de Govern plural

Som un Equip de Govern plural i tenim punts de vista diferents. Cada regidor i regidora tenim una àrea delegada. Jo puc tindre el meu punt de vista, però respecte el que té el regidor d’Esports o la voluntat de la d’Educació. Això no vol dir que estiga d’acord. El problema seria no ser capaços d’arribar a consensos per a evolucionar.