El Col·legi d’Educació Infantil i Primària Ribalta d’Algemesí ha sol·licitat a la Conselleria d’Educació el canvi d’horari per tal d’implantar el proper curs 2017-2018 la jornada contínua.
El claustre, que ha impulsat esta iniciativa, ha aconseguit el suport del Consell Escolar, on estan també representats les mares i els pares; i l’Ajuntament d’Algemesí s’ha compromés a finançar o buscar finançament per a les activitats extraescolars gratuïtes que obligatòriament haurà d’oferir el centre per completar la jornada escolar.
El nou horari previst concentra les sessions lectives al matí, de 9 a 14 hores. En el cas dels alumnes d’Infantil, es preveu la realització de dos descansos, un de mitja hora i un altre d’un quart d’hora; mentre que a partir de Primària sols es realitzarà un descans de 30 minuts, igual com ara. A partir de les 15,30 hores, després del temps de menjador, s’oferiran fins a les 17 hores dues sessions d’activitats complementàries gratuïtes i accessibles, per tant, per a tot l’alumnat del centre. Estes activitats correran a càrrec de les monitores del menjador (manualitats, aula d’estudi, cine, jocs de taula o jocs populars), d’associacions locals o educadors segons l’acord amb l’ajuntament i la conselleria (competicions escolars, música, teatre, dansa, esports de tradició valenciana o iniciació a l’esport) i d’altres oferides per mestres del centre (mecanografia/ofimàtica i danses del món) i a càrrec de l’AMPA (anglés).
El canvi ve motivat per l’interés del claustre d’aconseguir millores en el rendiment de l’alumnat: “A mesura que avança la setmana es pot apreciar que el rendiment escolar baixa inevitablement per les vesprades” i afavorir, també, la conciliació de les famílies amb tres horaris diferents per a arreplegar els fills i reduïnt els desplaçaments a l’escola. D’este nou horari s’espera també que ajude a disminuir l’absentisme escolar durant les vesprades i que contribuïsca “a compensar possibles desigualtats, facilitant l’accés a les activitats complementàries” de tot l’alumnat. Hi ha també raons de salut, com ara reduir el cansament, evitar les altes temperatures de les vesprades i animar a l’alumnat a realitzar exercici físic i evitar el sedentarisme gràcies a les diverses activitats esportives oferides per les vesprades.
Una vegada obtinguda l’aprovació de la conselleria, el projecte s’haurà de sotmetre a la votació de les famílies i haurà d’aconseguir l’aprovació del 55% dels pares i mares censats per tal de resultar acceptat.