Botigues i bars s’ofereixen com a refugi per als menors en la ruta al col·legi en cas de necessitat.

LVA.-  La campanya ‘Algemesí camina a l’escola’ fa un pas més i implica el comerç local per a oferir ‘punts segurs’ als quals els menors puguen acudir en cas de necessitat en la ruta cap al col·legi. El camí a l’escola amb els companys és una aventura cada dia. I entranya algun risc: un colp, entropessar, la sobtada necessitat d’anar al bany… Però ara compta amb una nova xarxa de seguretat que ofereixen totes les botigues i bars adherits al projecte revisCOL·LEm Algemesí.

Fina Machí, regidora d’Educació, ha aprofitat el Dia Sense Cotxes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible per a presentar la campanya que ofereix “llocs de referència als xiquets que van al col·legi a peu”. Machí ha recordat que ‘Algemesí camina a l’escola’ va arrancar en 2018. El primer pas va ser el disseny de la rutes. Els escolars van dibuixar els recorreguts que consideraven més segurs per a desplaçar-se des de les seues cases al col·legi. Pares d’alumnes, tècnics municipals i Policia Local van seleccionar tres vies per a arribar a peu a cadascun dels col·legis d’educació infantil i primària d’Algemesí.

Una vegada definides les rutes, es va convocar un concurs per a triar la imatge que identificaria els recorreguts. La imatge de Julia Oroval, que llavors tenia nou anys, es va replicar en desenes de rajoles que tracen cada ruta. Finalment es va impulsar la campanya ‘Bus a peu’ per a establir parades i horaris perquè els xiquets s’incorporaren a grups de companys que anirien al col·legi junts i acompanyats per un adult.

Com que la situació sanitària aconsella evitar les aglomeracions, aquest curs arranca amb una novetat. “Enguany no són possibles dinàmiques de grups grans”, ha comentat Machí, “i hem optat per implicar els comerços”.

Maria Àngels Sierra, presidenta de la Agrupació de Comerç i Serveis d’Algemesí (ACSA), ha explicat que “la iniciativa ha rebut molt bona col·laboració dels comerciants”. Almenys 25 botigues i bars s’han sumat ja a la primera invitació per a convertir-se en punts segurs per als escolars i garantir-los auxili i atenció en cas de necessitat. Tots els comerços adherits a la campanya exhibiran la imatge que indica les rutes escolars amb la llegenda: “Aquest comerç participa en la campanya #revisCOL·Lem Algemesí”.

Pilar Pérez, experta de l’Àrea d’Educació Ambiental del Consoci de la Ribera i artífex del projecte, ha explicat que la campanya està dissenyada perquè a llarg termini els escolars incorporen que la ciutat és dels vianants i que l’absència de cotxes millora la qualitat de l’aire. “En les circumstàncies actuals, en les quals la salut cobra especial importància, és bo fomentar canvis d’actitud i d’hàbits dels menors”, ha afegit, “caminar al col·legi és sa, és una manera de combatre problemes d’obesitat i és bo per a fomentar l’autonomia i la responsabilitat dels xiquets”.