Els equips seran presents dijous 8 de setembre a Algemesí.
És l’única localitat fora de Catalunya a la qual s’ha desplaçat l’staff museogràfic
El Museu Casteller de Catalunya, que en aquests moments es construeix a la ciutat de Valls, desplaça aquest dijous 8 els seus equips d’enregistrament a les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Captaran les imatges de la Muixeranga d’Algemesí, considerada l’antecedent dels actuals castellers, al llarg de la Processoneta del matí i de la Volta general de la vesprada.
El Museu Casteller de Catalunya a Valls ha inclòs les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com una de les localitzacions necessàries per enregistrar els materials audiovisuals que es construeix des de la primavera de 2014 i que es preveu finalitzar a finals de l’any vinent.  El Consell científic del Museu Casteller, integrat per nou especialistes, va considerar que el ball de valencians, arribat a terres catalanes almenys des del segle XVII i que ja realitzava construccions humanes, queda exemplificat en la pervivent Muixeranga d’Algemesí.
Per això, aquest consell coordinat pel gestor cultural Jordi Bertran va situar la Muixeranga com un element simbòlic ideal per il·lustrar el període dels precedents castellers, situats entre el segle XVII i l’any 1800.  En l’esmentat Consell també han pres part altres destacats estudiosos de la castellística, com el vilafranquí Eloi Miralles, el vendrellenc Pere Ferrando, els vallencs Francesc Piñas i Josep M. Rodon, així com delegats de les colles castelleres vallenques –Vella i Joves- i de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Algemesí serà al costat de les principals places amb diades castelleres, enregistrades des del passat mes de juny per Sant Joan a Valls i que acabaran per la Diada de la colla Minyons de Terrassa, al novembre. Aquestes han estat triades per una quinzena de periodistes castellers que habitualment segueixen l’actualitat en diferents mitjans audiovisuals, radiofònics, impresos i digitals. Per això, Algemesí figurarà en el Museu Casteller de Catalunya al costat de les grans places castelleres de Valls, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Terrassa, Mataró, La Bisbal del Penedès, El Catllar, L’Arboç o Girona, i de diades cabdals com Sant Fèlix, Santa Úrsula o el Concurs.
La singularitat de la Muixeranga
Els equips audioviosuals que es desplacen a les Festes de la Mare de Déu seguiran en especial atenció la Muixeranga d’Algemesí com a manifestació singular i diferencial en l’ecosistema festiu, actualment representada per dues colles: la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí. En aquest sentit, s’ha fet èmfasi en la doble essència de la Muixeranga, tant com element festiu que aixeca torres humanes de fins a sis pisos caràcter eminentment cívic, i alhora com representació religiosa amb un contingut al·legòric d’alt voltatge plasmat en les seves figures sacres. Aquesta dualitat inherent a aquesta manifestació festiva la diferencia notablement d’altres grups de torres humanes i li atorga un enorme valor distintiu.
Els equips que visiten la jornada central de les Festes de la Mare de Déu compta amb la presència del coordinador del Consell científic i del projecte del Museu Casteller de Catalunya Jordi Bertran, amb la del director de la part museogràfica Ignasi Cristià, i amb l’empresa Lavínia Spurna Visual, responsable de tots els mitjans audiovisuals que faran possible els enregistraments.
El Museu Casteller de Catalunya a Valls és un projecte impulsat per un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. S’aixeca al barri antic de Valls, a la mateixa plaça del Blat núm. 5, quilòmetre zero del món casteller, en l’àrea nascuda a partir de l’enderrocament de 30 finques, i compta amb un pressupost de 6.500.000 euros. Els Castells com les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per acord de la UNESCO.