La mostra presenta al públic plànols que, generalment, han estat desconeguts fins al moment. Concretament, s’exposen algunes de les obres cartogràfiques referents al poble, a partir del primer plànol complet a escala, de 1879, de Pérez de Rozas a iniciativa de la Sèquia Reial del Xúquer, realitzat per revisar l’estat cadastral del parcel·lari una vegada finalitzades les obres del ferrocarril Grau de València – Xàtiva de 1854, i que mostren un espai urbanitzat ben diferent del de hui.
A partir d’aquest plànol s’ha fet un recorregut cronològic per la metamorfosi d’Algemesí amb les propostes d’eixample de 1893, l’estat en 1905, els projectes de 1930, 1954, o 1975, per acabar amb l’estat actual.
Una exposició única i inèdita que permet er una mirada a la vida quotidiana dels nostres avantpassats als carrers de l’època a través fotografies antigues en les que trobem llocs que han evolucionat i altres que han desaparegut per complet, al mateix temps que mostra el treball de nombrosos arquitectes municipals.
El regidor de Medi Ambient i Urbanisme, Pau Montalvà, ha assegurat que es pretén crear un espai de reflexió per conéixer d’on venim i en que s’ha convertit la nostra ciutat.
Per la seua banda, el comissari de l’exposició, David Pous, ha assenyalat que la mostra és “una invitació privilegiada a endinsar-nos en l’espai viscut per personatges com Benet Ballester o Segura de Lago. Una oportunitat única per veure l’Algemesí dels nostres avantpassats, el poble des d’una altra mirada a través de la seua evolució cartogràfica.