esterilizacion gatosAl llarg dels últims tres anys les persones cuidadores han esterilitzat  un total de 143 animals:  94 eren femelles i 49 mascles;  però, a més, la seua tasca també ha consistit a fomentar-ne l’adopció; un total de 38 entre mascles i femelles han trobat una llar;  per suposat, tots els gats  adoptats  s’han entregat  esterilitzats i amb totes les garanties sanitàries: desparasitats i lliures de malalties.

En paraules d’E.S., una de les cuidadores,  «els resultats ja són apreciables, constatem que hi ha menys gats pels carrers i guanyem en higiene: menys sobres de menjar que molta gent benvolent deixava pels carrers, solars i espais abandonats».

L’any 2016 l’Ajuntament d’Algemesí va incloure en els pressupostos una partida econòmica per iniciar una Pla d’esterilització felina, i per això es va comptar amb la col·laboració de persones cuidadores que durant anys havien desenvolupat la tasca pel seu compte. Es va contractar amb una clínica veterinària de la població on els cuidadors portaven les gats i gates per a la intervenció i després controlaven la tornada a la colònia.

Entre els avantatges del pla està realitzar un control de les colònies per evitar (de forma incruenta) la seua reproducció.  Aquesta  experiència ha donat molt bons resultats en totes les ciutats on s’ha aplicat;  i fins i tot, en ciutats com Amsterdam  han desaparegut els gats al carrer: han aconseguit un ambient urbà més adequat tant per als habitants com per als animals.

Conscients que el pla no es pot ni ha d’aturar-se, l’Ajuntament ha preparat un plec de condicions per adjudicar a una clínica veterinària durant quatre anys el treball d’esterilització que en breu estarà licitat, destinant cada any 3.500 euros per al seu compliment, una tasca que de segur donarà i consolidarà els resultats com en altres ciutats: disminuint les colònies i fins i tot acabant-les, al mateix temps que s’evitaran molts altres problemes.

Per al regidor de Sanitat, Asensio Garcia, «és molt important que no es produïsquen discontinuïtats en el procés, i cal que la ciutadania estiga agraïda a la labor desinteressada de les persones que dediquen part del seu temps a col·laborar en aquestes tasques».