Després d’un setembre atípic en una localitat com Algemesí, en el que la pandèmia ens ha fet impossible celebrar les nostres festes majors, tornem amb un article dedicat a Eleuterio Martínez, un algemesinenc que s’ha involucrat durant la major part de la seua vida a la gran devoció que té per la nostra patrona, la Mare de Déu de la Salut. I és que es tracta d’un personatge del poble que no ha sigut reconegut en massa ocasions, ja que sempre ha treballat en l’ombra, fora de la vista de tots.

Ainhoa Machí

Encara que ell va nàixer en el nostre municipi, els seus pares procedien d’un xicotet poble de l’interior d’Alacant anomenat Camp de Mirra. Prompte esta família va ser coneguda per tindre dos negocis locals, una bodega i una botiga de comestibles, a les que posaren el nom del seu lloc de procedència.

Amb només 22 anys, Eleuterio va començar a treballar com a oficinista en el que hui en dia coneguem com la Caixa Rural, però que en els seus inicis, concretament en 1919, s’anomenava Sindicat Catòlic Agrícola. Aquesta ha sigut la feina de la seua vida, on s’ha jubilat després de 40 anys de trajectòria.

Com abans s’ha explicat, el nostre protagonista sempre ha tingut una gran vinculació amb les Festes de la Mare de Déu de la Salut, primerament perquè ha ballat les llauradores acompanyat de la seua dona durant 34 anys i, més important, perquè des del 1988 forma part de la Confraria de la Mare de Déu.

Segons conta Eleuterio, l’algemesinenc José Ferrer va ser qui li va demanar que duguera els comptes de la Confraria, i ja des del principi va decidir formar part de la seua Junta. Més tard, en l’any 2001, va ser nombrat president, càrrec que encara ocupa amb molt de gust.

Actualment la Junta de la Confraria de la Mare de Déu de la Salut està composta per un total de 26 membres que s’impliquen en tot el relacionat amb la nostra patrona. Però no només en les processons de setembre, sinó que també s’encarreguen de l’organització de la Missa de Guitarretes i de la Coronació de la Mare de Déu, celebrada cada 25 d’abril.

eleuterio martinez mare de deu de la salut algemesiPerò la tasca més important que du a terme Eleuterio Martínez com a president de la Confraria des de fa ja 19 anys, és la tutela del tresor de la Mare de Déu de la Salut, és a dir, les joies que du la nostra patrona quan ens encisa amb la seua presència pels carrers d’Algemesí.

Aquest tresor, segons explica Eleuterio, té un gran valor físic, però, sobretot, un enorme valor sentimental, ja que les joies que du la Mare de Déu estan compostes per donacions que fan els veïns de la nostra localitat des de fa molts anys. D’esta forma, el nostre protagonista ‘vist’ cada setembre amb les millors joies a la nostra patrona i la prepara perquè puga lluir en cada processó.

Però a més d’esta essencial labor, també s’encarrega de vetlar per la seguretat d’aquest tresor i, per això, segons afirma “sóc sempre el primer que comença i l’últim que acaba les processons”.

I és que la tasca que du a terme tant el nostre protagonista com la Confraria de la Mare de Déu de la Salut és imprescindible per al correcte desenvolupament de les nostres festes majors. És per això que Eleuterio llança un missatge als més joves de la nostra localitat, per a motivar la seua implicació en una institució com és aquesta i que, d’esta manera, no es puguen perdre mai les nostres tradicions.