Aprèn a protegir-te en Internet.

Caixa Rural.-  La pandèmia i l’arribada de les restriccions de mobilitat “van afavorir” l’operativa dels ciberdelinqüents, aquells que intenten furtar informació sensible de víctimes desprotegides en la xarxa. Els ciberdelictes han augmentat un 300% des de que va començar el coronavirus, i en el que queda de 2021 es preveu que aquesta xifra continue augmentant.

Els principals errors de seguretat vénen per no seguir una sèrie de recomanacions, com comprovar la veracitat dels correus electrònics, revisar l’existència del cadenat de seguretat amb el protocol https o descarregar apps solament des de llocs oficials.

A continuació et detallem unes recomanacions a seguir per estar més previngut, sobretot quan fas alguna descàrrega sense adonar-te. Segueix aquests consells:

Com defensar-te dels ciberdelictes: consells per al dia a dia

Hui en dia existeixen organismes com l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), que s’encarrega d’assessorar les companyies sobre com posar a punt els seus sistemes informàtics i com formar al seu personal perquè tinga en compte els problemes dels ciberdelictes. Si segueixes les seues indicacions ho tindràs molt més fàcil, però no t’oblides de complementar-les amb consells com estos:

No facilites contrasenyes o dades personals per correu o telèfon. Recorda que les entitats bancàries, com Caixa Rural, mai et sol·licitaran dades sensibles a través d’estes vies, així que desconfia si et criden en el seu nom per a gestionar la recuperació de la clau de firma, sol·licitar dades de la targetes, etc.

No descarregues documents adjunts sense analitzar-los. Abans de descarregar qualsevol arxiu comprova que no està infectat amb un malware o un troià que puga robar les teues dades personals.

Mantingues l’antivirus actualitzat sempre que pugues. No hi ha res pitjor que navegar per Internet i exposar-se a centenars de perills per no tenir un antivirus actualitzat.

Utilitza contrasenyes fortes i segures. Encara que semble mentida, hi ha moltes persones que encara utilitzen ‘123456’, el nom dels fills o la data de naixement, malgrat les recomanacions dels experts. Sempre cal combinar números, lletres majúscules, minúscules i símbols. En introduir-les s’ha d’estar segur que és la pàgina correcta, ja que pot semblar idèntica a la legítima i tractar-se d’una suplantació d’identitat, conegut com el phishing.

No descarregues contingut pirata. Convé realitzar descàrregues legals des de plataformes digitals certificades, de manera que pugues disfrutar de la cultura amb la cobertura que es mereix.

El millor és que combines tots estos mètodes de seguretat per a gaudir d’una navegació òptima sempre que necessites fer consultes o realitzar compres per Internet completament protegit. Davant el dubte, contacta amb el servei d’atenció al client de la teua entitat bancaria, i si eres client de Caixa Rural d’Algemesí estem disponibles en la teua oficina habitual, o si ho prefereixes amb el servei d’atenció on line eCaixa.