La Generalitat ha fletat dos avions per a portar de Xina material sanitari per a la lluita contra el coronavirus.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que en els pròxims dies, previsiblement el dimarts, arribaran mascaretes, respiradors, bates i ulleres de proveïdors procedents de la Xina, país que té actualment la major capacitat de producció, de manera que es puga començar immediatament la distribució del material que porten.

El president ha traslladat també la necessitat de «blindar» als professionals sanitaris i dels serveis socials i que han de tindre «els recursos necessaris per a treballar amb les majors garanties«.

En este sentit, ha agraït els esforços realitzats pel Ministeri de Sanitat per a proveir a la Comunitat de tot el material necessari, encara que ha subratllat que encara «no és suficient«, la qual cosa ha portat a la Generalitat a prendre iniciatives per a garantir el subministrament i realitzar compres.

Puig també ha explicat el contingut de la reunió per videoconferència celebrada este diumenge entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i els responsables de les comunitats autònomes per a analitzar l’evolució de la lluita contra la pandèmia del coronavirus, informant del seu suport a l’ampliació de l’Estat d’Alarma fins a l’11 d’abril.

En este sentit, Puig ha advocat per reforçar els controls per al compliment de les mesures actuals de confinament, la reducció del transport públic, la limitació d’algunes activitats econòmiques no essencials, l’impuls del teletreball i la racionalització dels moviments de la ciutadania, ja que, tal com ha dit, «no és necessari eixir tots els dies a comprar«.

En matèria econòmica, sobre les iniciatives de suport a les empreses, ha destacat que les comunitats autònomes poden adoptar mesures de manera ràpida i eficaç per a millorar la liquiditat de les empreses. «La millor forma per a això és fent front al deute que tenim amb les empreses i proveïdors«, ha indicat Puig. Ha subratllat que, per a això, les comunitats necessiten recursos, i ha agregat que l’avançament del 50% de la liquidació de 2018 o l’aprovació de les quanties del FLA són bones mesures en esta direcció.

El president ha volgut recordar a les persones que han mort durant estos dies, «moltes d’elles sense els seus sers estimats al seu costat per a poder acomiadar-se«, i ha traslladat el condol a familiars i persones reunides. També ha traslladat el seu suport a aquelles persones que han donat positiu, per a les quals l’aïllament o l’hospitalització és especialment difícil.

També ha recordat que ja s’han iniciat els treballs per a la construcció d’hospitals de campanya per a comptar amb una reserva extra de més de 1.100 llits en les proximitats dels hospitals de referència de les ciutats de València, Castelló i Alacant i que s’estan condicionant espais com l’antic hospital La Fe i altres centres de tota la Comunitat Valenciana per a acollir a pacients amb coronavirus, a més d’hotels per als malalts menys greus i per a allotjar al personal sanitari.