La Generalitat suprimeix franges horàries i augmenta els aforaments permesos al 75% en la major part d’activitats d’oci i comercials.

LVA.-  Pedro Sánchez ha comparegut hui en roda de premsa per 14ª ocasió des de l’inici de l’Estat d’Alarma, per a ratificar, entre altres assumptes, el pas a la Fase 3 de la Comunitat Valenciana. El President del Govern ha explicat que demà es presentarà un pla per a impulsar la indústria de l’automoció i en els pròxims dies altre per al sector del turisme. Sánchez ha confirmat que l’obertura de les fronteres amb els països de la Unió Europea arribarà el 21 de juny, a excepció de Portugal, país amb el qual es manté la data de l’1 de juliol.

La Fase 3 de la ‘desescalada’ entrarà en vigor a la Comunitat Valenciana a partir de demà dilluns 15 de juny amb novetats addicionals introduïdes per la Generalitat que alleugen les restriccions de mobilitat, s’eliminen les franges horàries i l’aforament màxim autoritzat en la majoria d’activitats d’oci I comercials s’eleva al 75%.

Una de les mesures importants es la mobilitat entre les tres províncies: Castelló, València i Alacant. No obstant, no serà possible el desplaçament a altres autonomies, ni tan sols a les limítrofes que es troben en el mateix punt de la ‘desescalada’, com podien ser Múrcia o Balears. Per a això caldrà esperar al 21 de juny, quan s’alce l’Estat d’Alarma i deixe d’haver-hi restriccions en la mobilitat.

Este decret també augmenta les dimensions dels grups de persones en la majoria de reunions, i la distància social mínima passa a 1’5 metres i quan no es pot garantir és obligatori l’ús de la mascareta.

Comerç, bars i discoteques

Els mercats ambulants poden funcionar al 50% del seu aforament, s’autoritzen les rebaixes, però sense aglomeracions de públic, en totes les botigues i centres comercials.

En bars i restaurants, s’autoritza un 75% de l’aforament i també el consum en les barres. Per a hotels, el mateix percentatge també en les zones comunes.

Les terrasses estaran al 100% amb dos metres entre taules, que no superaran els 20 comensals.

Per a la reobertura de discoteques, està permés un terç de l’aforament i no es pot ballar. Les sales d’apostes i joc poden obrir al 50%.

En les fires, conferències i congressos, pot acollir-se al 75% de l’aforament amb un màxim de cent persones.

Cultura, oci i esport

Les biblioteques i museus obriran al 75% de la seua capacitat en sala i amb ús obligatori de la mascareta si no es pot assegurar la distància mínima de 1’5 metres.

Les actuacions a l’aire lliure podran congregar a 800 persones com a màxim i els espectacles taurins, el 50% del seu aforament.

Les piscines admetran el 85% del seu aforament i no es podran usar fonts d’aigua. S’haurà de realitzar una neteja amb desinfecció de vestuaris i altres instal·lacions.

Els parcs zoològics podran albergar el 75% de la seua capacitat i en les excursions turístiques, en general, podran anar juntes 20 persones com a màxim.

Per a les activitats d’esport a l’aire lliure (senderisme, bicicletes…) els grups seran de 50 persones.

Com a mesura de referència, en poliesportius i piscines d’estos complexos, hi haurà un usuari cada quatre metres quadrats. Es permet també l’organització de competicions esportives federades, sense contacte físic i per parelles.

Desplaçaments

No hi ha restriccions de mobilitat a les comarques de la Comunitat Valenciana. Queda per a una setmana més tard, des del dilluns 22 de juny, la possibilitat de desplaçar-se a altres autonomies.

Educació

S’autoritza la reobertura dels centres d’Educació Infantil (0 a 3 anys d’edat) des del 19 de juny, mentre que en Primària i Secundària es reprendran les tutories presencials de familiars i les activitats presencials de grups reduïts per a l’estudiant que prepara les Proves d’Accés a la Universitat. Igualment, es reprenen les pràctiques externes de les universitats.

També, podran reobrir els parcs recreatius infantils i les escoles d’estiu, amb un límit de grups de 15 persones.

Cultura i cerimònies

Poden celebrar-se bodes i altres cerimònies amb un 50% de l’aforament, el 25% en el cas dels vetlatoris i enterraments.