Les contalles tradicionals valencianes són les protagonistes de la campanya «Llegir en valencià» d’enguany.
Nit d’ànimes es podrà adquirir per 1 euro el diumenge 25 de juny amb el diari Levante-EMV, i el 9 de juliol amb Información.
 
La dotzena edició de la campanya «Llegir en valencià» convida els lectors a llegir relats que els submergiran en les històries que, al voltant d’una contalla popular valenciana, han imaginat i escrit autores i autors valencians consolidats i de renom. Entre ells, hi ha l’escriptora algemesinenca Fina Girbés, qui s’ha inspirat en Algemesí per a escriure Nit d’ànimes. Aquest llibre es podrà adquirir per 1 euro el diumenge 25 de juny amb el diari Levante-EMV, i el 9 de juliol amb Información.
«S’ha de tindre por dels vius, no dels morts», sempre havia pensat Marieta, una xiqueta espavilada i atrevida, que no tem ni la mort, ni els esperits ni res de res. Però eixa despreocupació provocarà que la nit de les ànimes, la de l’u de novembre, faça un error molt greu que durà conseqüències per a la resta de la seua vida. És possible que la Mort es cobre els deutes dels errors que cometem? En llegir el relat, ho descobrirem.
 
 
La col·lecció «Les nostres contalles»
L’objectiu d’aquesta campanya impulsada per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura és, com en les anteriors, que la gent llija i que, a més, ho faça en valencià. «Llegir en valencià, les nostres contalles» és l’única campanya de promoció de la lectura en valencià amb tantes entitats públiques i privades implicades, les quals treballen per un objectiu comú: fomentar la lectura i promocionar la nostra llengua, així com donar a conéixer els costums, les tradicions i la cultura del poble valencià.
 
 
Entre les autores i els autors que participen enguany en la campanya, figuren Carles Cano, Francesc Gisbert, Fina Girbés, Pepa Guardiola, Josep Franco, Vicent Borràs, Raquel Ricart, Isabel Canet Ferrer, Joanjo Garcia, Vicent Usó i Esperança Camps. Cada narració està dedicada a una contalla popular concreta: L’home del sac, El Gegant del Romaní, Marieta, ja estic ací, Les dones d’aigua, Els bandolers, Els albats, Els donyets, La Quarantamaula, El geperut de Corbera, El misteri del palau de Morella i Peret i Marieta.
 
A més, enguany volem mostrar la importància de la narració oral en valencià. Per això, posarem a l’abast de tots els qui completen la col·lecció de llibres un CD exclusiu amb quatre relats en format d’audiollibre.
 
Igual que en les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya (www.llegirenvalencia.org), on trobarem tota la informació detallada: el calendari de distribució, els articles d’animació a la lectura que aniran publicant-se en Levante-EMV i en Información, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra per als supermercats Consum i les botigues de Pollos Planes, vals de menú per a dues persones per a consumir en els restaurants La Parrilla de Pollos Planes i carros d’anar a comprar de la marca Rolser.
 
A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges que apareixen en els llibres de la campanya s’han sumat a la iniciativa, com és el cas d’Algemesí.