franco pedros bonsai Nobuichi Urushibata la veu d'algemesi

Franco Pedrós i Nobuichi Urushibata a Shizuoka. LVA


Franco Pedrós es va criar a Castelló de la Ribera però viu a Algemesí des de fa més de sis anys. Poc abans de vindre al nostre poble es va aficionar a l’art del bonsai, perquè cuidar i donar forma a arbres tan xicotets és un art. Afirma que al principi quasi tots els bonsais acabaven morint-se, potser per culpa de la diversitat d’informació que trobava en Internet. Per això es va decidir a va fer uns cursos que impartia Gabriel Romero, un prestigiós mestre en la matèria. I evidentment l’assumpte va millorar fins tindre bonsais de moltes espècies diferents amb els seus respectius manteniments específics.
Franco va treballar en Parcs, Jardins i Medi Ambient de Castelló de la Ribera durant quasi una dècada. Quan l’any passat va aconseguir ser contractat en un jardí de bonsais de Madrid, va pensar que el seu somni s’havia complit. Però al cap d’un temps se’n vaig adonar que trobava massa a faltar la família i la Ribera, així que va fer les maletes i va tornar a Algemesí.
Després de moltes idees, il·lusions i projectes de futur, Franco es va decidir a viatjar fins a la ciutat japonesa de Shizuoka per a estudiar a l’escola internacional de bonsai anomenada Taisho-en, on hi ha especies que arriben a valdre al voltant del milió d’euros. 20 és el propietari del centre, i amb 70 anys imparteix classes de huit del matí a cinc de la vesprada totes les dies de la setmana, perquè al Japó es normal treballar de dilluns a diumenge i només tindre vacances quan ho diu el patró.
Franco es troba en Taisho-en aprenent a treballar tot tipus d’espècies i varietats. Cadascuna presenta les seues particularitats i maneres diferents de cultivar i formar. Entre classe i classe moltes vegades acompanya al seu patró a portar o recollir bonsais de subhastes o a alguna exposició. Hi ha dies que li toca eixir a les 3 de la ni.t, peró no li molesta, al contrari, pensa que és una forma de conèixer Japó, la seua gastronomia i les seues costums.
En estos moment està preparant un arbre important per a la pròxima exhibició de bonsais més important del món, anomenada Kokufu ten, que es celebra tots els anys a la ciutat de Kyoto. Franco tornarà en pocs mesos, i la seua idea és difondre este art per tota la Ribera, començar la seva escola i viver, impartir classes per a xiquets i per a adults, donar conferències, exhibicions i organitzar exposicions.
De moment, des del Japó ens envia uns consells consells per als amats dels bonsais: regar-los molt i amb aigua de qualitat (d’osmosi o de pluja, però mai de l’ aixeta), buscar-los una bona ubicació, preferiblement al sol, tindre un bon control del fertilitzant, a poder ser orgànic, i per últim, que el possibles problemes se consulten a un professional i no en Internet.
franco.francopedros