El mestre dolçainer Xavier Richart Peris rebrà el Guardó d’Honor d’Algemesí demà 20 de gener, a les 20:00 h. en el Teatre Municipal, en un acte que commemora del naixement de la ciutat homenatjant a persones algemesinenques destacades

LVA.-  L’Ajuntament d’Algemesí ha acordat concedir a Xavier Richart Peris el Guardó d’Honor de la ciutat d’Algemesí que es lliurarà al Teatre Municipal demà 20 de gener, dia en què es commemora el naixement d’Algemesí com a poble independent. La proposta elevada per les associacions, centres educatius, grups municipals i guardonats en edicions anteriors, li atorga el guardó a títol individual per haver esdevingut la referència inexcusable de l’ensenyament i la interpretació de la dolçaina i el seu principal ambaixador i un dels principals artífexs de la universalització que ha experimentat aquest instrument en les últimes dècades.

Xavier Richart Peris estudià als conservatoris Cabanilles d’Algemesí, Joaquín Rodrigo de València, Municipal i El Liceo de Barcelona, en el qual va obtindre el títol de Llicenciat en música amb l’especialitat de Flauta de Bec. Des de l’any 1989 és professor titular de dolçaina en el Conservatori Municipal de Música José Iturbi on han cursat estudis de dolçaina la majoria de dolçainers professionals valencians.

A més a més, ha sigut professor i director de l’Escola Musical de Dolçaina i Tabalet d’Algemesí (EMTiD) des de 1980 fins al 1989 i professor de dolçaina de l’Escola de Dolçaina i Tabalet d’Alfarb i de Castelló (la Ribera Alta). És autor del pla d’estudis per a l’ensenyament de la dolçaina, una fita importantíssima perquè per primera vegada en la història, es normalitzava l’ensenyament d’aquest instrument mitjançant l’organització en nivells i graus.

Per altra banda, la seua tasca de difusió de la dolçaina, en particular, i de la música d’arrel tradicional, en general, l’ha portat a col·laborar en la recuperació i organització d’esdeveniments festius de caire popular com la Processó de la Mare de Déu de la Salut, de la qual, i juntament amb el seu amic i company Vicent Borràs «Faenes», és el referent musical més conegut. Recentment ha dirigit i participat en el doble CD «Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí» editat per l’EMTiD el 2020 amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí.