Francisco Roca traver historiador academic filòsof escriptor real academia de cultura valenciana institut sant vicent ferrer d'algemesí academia valenciana de genealogia i heraldica fotoagencia valencia fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesíFrancisco Roca, historiador, filòsof i escriptor, era medalla número 38 de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i va ser director de l’Institut Sant Vicent Ferrer d’Algemesí. Va morir el passat 2 de març als 96 anys d’edat.
Francisco Roca Traver va nàixer a Torreblanca el 19 d’agost de 1921. Va aconseguir el Premi Extraordinari de Batxillerat en l’institut castellonenc on va estudiar. Es va llicenciar en l’especialitat d’Història en Filosofia i Lletres a València, rebent també el Premi Extraordinari en la convocatòria de 1942. Dos anys més tard va obtindre el ‘cum laude’ al fer el doctorat en la Universitat Complutense de Madrid.
Va exercir el càrrec de professor adjunt en la Facultat d’Història de la Universitat de València, va exercir com a catedràtic de Segon Ensenyament i, després de diverses destinacions, va ser nomenat director de l’Institut de Batxillerat Sant Vicent Ferrer d’Algemesí, on es va jubilar en 1987.
Pertanyia a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana des de 1984. Des de 1972 era Cronista Oficial de la seua població, Torreblanca, que a més el va nomenar Fill Predilecte. Va publicar nombrosos llibres, articles i col•laboracions científiques.
Entre els seus premis destaquen el Ciutat de Castelló, la Creu d’Alfonso X el Savi, el Roque Chabás i el Pere Compte, el Navarro Reverter, el Premi Senyera de València i el Premi Extraordinari de l’Ajuntament de València en els Jocs Florals de Lo Rat Penat.
A més de ser acadèmic de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, va pertànyer com a col•laborador a l’Escola d’Estudis Medievals de la Institució ‘Alfonso el Magnànim’ de València, a l’Institut Jerónimo Zurita de Madrid, va ser membre de la Societat Castellonenca de Cultura, acadèmic de la Real Acadèmia de la Història de Madrid i acadèmic d’Honor de l’Acadèmia Valenciana de Genealogia i Heràldica.
Roca deixa un gran buit en la societat valenciana i un llegat d’investigacions innumerable entorn a l’història del Regne de Valéncia.