L’Espolí entrevista a les dos màximes representant de les Falles d’Algemesí per a 2020.

Amb la recent elecció de les Falleres Majors de la Ciutat per al 2020, Inés i Irene ens han obert les portes de les seues cases per a contar-nos les seues primeres impressions del que va a ser un any segur molt especial per a elles. Les dos falleres de la comissió de la Falla Plaça del Cid esperen amb moltes ganes aquest exercici faller que, junt a les seues Corts d’Honor, desitgen viure’l amb la màxima intensitat. 

Membre del’Espolí entrevistant a les Falleres Majors d’Algemesí. L’ESPOLÍ

L’Espolí.-  Irene Espiritusanto i Domingo, Fallera Major Infantil d’Algemesí

Com va sorgir presentar-te per a ser la màxima representant d’Algemesí?

No sé, supose que és una cosa que sempre he somniat, sempre ho he pensat. Mon pare, el dia de la meua exaltació com a Fallera Major Infantil de la meua falla, posà un àudio en el qual en cinc anys li contava jo a ell que havia somniat que era fallera major. Enguany, en la Cort ha sorgit en mi eixe desig de nou, de forma molt forta, ho he desitjat amb moltes ganes. Els ho vaig demanar als Reis Mags el Nadal passat i no he deixat de somniar. Encara no m’ho crec. Somni complit.

Com vas viure la cridà de telèfon?

En arribar de l’ajuntament estava molt nerviosa però molt contenta de vore ma casa plena de gent que m’estima i em feia costat en aquell moment tan especial. En casa el pare i la mare posaren els ninotets de Bella i Bèstia a les escales i unes llums, m’entraren ganes de plorar en voreu de nou, però per vergonya em vaig aguantar. Recorde amb el telèfon a la mà de ma mare i jo mirant una foto que tenim al menjador en la que està Maroto, Gorka, Inés i jo. La nostra primera foto els quatre. No sé per què la meua mirada anà a parar allí i de nou volia plorar. Després recorde cares mirant-me, a Mari Carmen fent-me fotos. Encara recorde a tots, un a un, els moments previs, animant-me, inclòs fent-me «una ola» i com no, el moment posterior, cares d’entusiasme, d’alegria, felicitat, abraços, besos, somriures… Molta il·lusió compartida, i més quan ens assabentarem de l’elecció d’Inés.

Quin acte esperes amb més il·lusió?

No sabria quin escollir, perquè tots els actes tenen el seu. La Crida, començament de la festa que més m’agrada i on es convida a tots els algemesinencs a participar d’ella, l’Ofrena, acte molt emotiu, on en acabar cantem el virolai i l’himne regional a la mare de Déu i se’t posa la carn de gallina, les mascletades, amb l’olor de pólvora, la cavalcada… no sé… Em fa por que passe massa ràpid, m’agradaria poder gaudir de tots i cadascun, assaborir-los, guardar-los al coret tots, perquè enguany sí, quan passe s’haurà acabat.

Després d’haver viscut dos anys com a Falleres Majors i Cort d’Honor, heu viscut moltes experiències juntes. Quina cregueu que serà l’experiència que marque la diferència aquest any?

Inés és molt bona persona, li agrada molt ballar com a mi i des del començament, quan vàrem saber que anàvem a ser Falleres Majors de la nostra falla el mateix any, hem estat molt unides. No sé com explicar-ho. Ens abracem i és com sí el món es parara. A les dos ens ha costat molt vore com passava de ràpid el temps, com els actes passàvem… volant, com se’ns acabava el somni… Aquesta nova oportunitat farà que puguem seguir gaudint una de l’altra, compartir el sentiment faller que ens ha dut a les dos a demanar als nostres pares que ens presentaren…

Què significa per a tu ser Fallera Major de la Ciutat?

El pare i la mare em diuen que sóc la mateixa xiqueta que fa unes setmanes, simplement tindré una responsabilitat nova a partir d’octubre. He de posar-me al servici de la festa del meu poble. Jo ho sé i segur que si en algun moment em crec que sóc més important que qualsevol altra xiqueta del poble, el pare i la mare em posaran en el meu lloc, jejejeje, el pare i la mare “seeeempre”em diuen això, també quan era fallera major de la meua falla i l’any de cort. Sóc una més però pense passar-ho rebé!!!! Seré la representant infantil de les falles d’Algemesí, i animaré a moltes» falleretes» a què visquen les falles com jo, per damunt d’altres coses, per tant, he de ser un bon referent i tractar a la resta segons m’agradaria que ho feren amb mi, educada i respectuosa, amb saber estar, paciència i humilitat, vivint «a tope» tots els actes, sense perdre’m cap.

Quina relació tens amb les xiques que passaran a formar part de la teua Cort?

Molt bona, encara que serà millor de segur quan compartim més actes. Ens hem conegut en presentacions, en la «germanor»… i són molt boniques, ho hem passat d’allò més bé. Em fa comboi, són súper falleres com jo, i súper amables, segur que viurem mil aventures juntes i mil anècdotes….  M’he sentit súper ben acollida i crec que sabrem ser molt bones amigues.

Preguntes Inés Puigvert i Bolinches, Fallera Major d’Algemesí

Com va sorgir presentar-te per a ser la màxima representant d’Algemesí?

Des de l’any 2008 que vaig ser Fallera Major Infantil de la meua comissió tenia moltíssima il·lusió i era un somni que volia veure complir i després d’aquestos dos anys vivint al màxim les falles i demanar-ho a la meu família. Ma mare em donà la gran sorpresa i notícia d’estar presentada com a candidata per a Fallera Major de la Ciutat.

Com vas viure la cridà de telèfon ?

La cridà de telèfon va ser un moment de molta felicitat, estava en casa junt a amics, familiars i fallers; plena de nervis i incertesa del que podia passar en qualsevol instant, fins que arribà el moment en què sonà el telèfon i em donaren la notícia, un moment que sempre recordaré amb molta alegria.

Quin acte esperes amb més il·lusió?

Espere tots amb moltíssimes ganes i il·lusió, però els que més són el dia de la nostra exaltació, perquè és el dia en el que oficialment reps el càrrec de fallera major, 

i també el dia que donem inici a nostra festa amb la Crida des del balcó de l’ajuntament.

Després d’haver viscut dos anys com a Falleres Majors i Cort d’Honor, heu viscut moltes experiències juntes. Quina cregueu que serà l’experiència que marque la diferència aquest any?

Cada any juntes ha sigut especial, però enguany serà diferent pel càrrec que tenim aquest any, el poder anar a molts actes tant dins com fora del poble, disfrutar dels onze casals de les falles d’Algemesí i compartir-ho amb la Cort d’Honor i Irene serà el que ho faça més especial.

Què significa per a tu ser Fallera Major de la Ciutat?

Per a mi és el màxim somni al que pot aspirar una fallera, així que espere viure i disfrutar al màxim cada moment. A més et dona l’oportunitat de conèixer la forma de viure les falles en cada comissió d’Algemesí  i representar a tots els fallers tant dins com fora del poble.

Quina relació tens amb les xiques que passaran a formar part de la teua Cort?

Amb les xiques que formaran la Cort d’Honor tinc una bona relació ja que aquest exercici passat hem compartit alguns actes. A més a algunes d’elles les conec més, a altres menys, però de segur que aquest any que tenim per davant anem a ser un gran grup i ens ho anem a passar d’allò més be. 

Inés, sent Alzira una ciutat tan fallera, com has acabat a una falla d’Algemesí? I com ha arribat al lloc més alt d’una fallera, nomenant-te fallera major d’Algemesí?

Des que vaig nàixer visc les falles a Algemesí. Els meus avis foren qui ens apuntaren a la Falla Plaça del Cid i des d’eixe moment no em veig vivint les falles en una altra ciutat. Alzira i Algemesí són ciutats que viuen diferent la festa de les falles i aporten aspectes diferents a la nostra tradició. Però per a mi Algemesí és un poble que viu les falles de manera conjunta, pròxima a tots i a més estem veient que anem augmentant el nombre de falles i fallers, i és un orgull poder ser Fallera Major del que considere el meu poble. Les millors Falles del món són les falles d’Algemesí.