riu Magre confederació hidrogràfica del xúquer agencia prensa2 pr2 comunicación periodismo fotoperiodismoL’Ajuntament d’Algemesí va presentar un projecte en el mes de novembre per a netejar el riu Magre i habilitar un passeig fluvial en el seu llit valorat en 60.000 euros. La negativa de la CHX a autoritzar el seu desenvolupament suposarà que l’Ajuntament perda una ajuda econòmica de fins a 50.000 euros de la Diputació de València.
La CHX, institució que depèn del govern d’Espanya, és la competent i responsable de mantenir net el llit del riu Magre i de realitzar actuacions de millora però davant la seua passivitat i nul·la acció, la regidoria de Medi Ambient, preocupada pel lamentable estat del riu, va redactar un projecte de recuperació que, per a sorpresa de tots, no veurà la llum pel bloqueig de l’entitat estatal al passeig fluvial.
L’alcaldessa, Marta Trenzano, ha assegurat que “no ens sorprèn que davant la imminent fi de la legislatura el PP utilitze les institucions per a obstaculitzar projectes importants i necessaris en els municipis en els quals no governa. Estem acostumats al despotisme de la dreta però avantposar interessos electoralistes al desenvolupament sostenible dels pobles i ciutats és roí i maliciós”.
Cal destacar la diferència de prioritats i maneres d’actuar de la CHX i la Diputació de València. Segons ha explicat el regidor de Medi ambient, Pau Montalvà “mentre l’entitat estatal, dirigida pel govern d’Espanya, ens nega un projecte de millora del riu la realització del qual hauria de ser la seua responsabilitat, la Diputació de València ofereix ajudes als municipis perquè puguem dur a terme el treball que la Confederació no fa”.
Montalvà ha manifestat que “curiosament, la Confederació ens autoritza a netejar el riu sabent que eixa tasca és responsabilitat seua i, en canvi, ens nega la possibilitat de realitzar una actuació de condicionament de les espècies arbustives que elimina les exòtiques i aposta per espècies de ribera”.
El regidor ha afegit que “els treballs que es volien desenvolupar comprenien des del col·legi Germans Maristes fins al riu Xúquer abastant un total d’11,38 hectàrees així com la construcció d’un passeig fluvial de 2,4 quilòmetres en el llit del riu. Un projecte de cost 0 per a la CHX”.
L’Ajuntament va a recórrer la decisió
L’equip de govern local ha anunciat que va a presentar un recurs de reposició a la resolució de la CHX posat que no comparteix en absolut l’argumentació amb la qual sostenen la negació.
L’argument de la CHX per a negar la viabilitat del projecte és que “suposa una perillositat per a les persones davant l’ocurrència de fenòmens de precipitacions”. Aquesta justificació, a ulls de l’Ajuntament, resulta absurda posat que l’accés per als vianants al riu ja és una realitat amb independència que es construïsca un passeig fluvial o no. A més de que, pel que a la perillositat es refereix, és molt pitjor no netejar el riu.
Pau Montalvà ha conclòs que “ens dóna la sensació de que la Confederació prefereix deixar morir el riu abans que començar el debat de què fer amb ell i ens posa excuses no justificades i que en absolut s’ajusten a la realitat”.