Les falleres majors de la ciutat, Irene Espiritusanto i Domingo i Inés Puigvert i Bolinches, donaren inici a les festes falleres en Algemesí el passat dissabte 29 de febrer.

ines puigvert irene espiritusanto crida algemesi moises castell agencia prensa2

Les Falleres Majors mostren les claus de la ciutat al món faller. MOISÉS CASTELL/Prensa2

L’Espolí.-  Com ja va sent tradició, al voltant de les 18:15 hores, totes les comissions es concentraren en la plaça del Mercat en un acte festiu i acompanyat pel ritme de les notes de cadascuna de les xarangues, mentre els fallers i falleres esperaven per iniciar al cercavila fins el Museu de la Festa.

A les 18:30 hores, i en rigorós passacarrer, una a una anaren desfilant les comissions, així com les falleres majors de la ciutat i les seues respectives corts d’honor, fins el Museu de la Festa, on Irene Espiritusanto i Inés Puigvert inauguraren l’Exposició del Ninot 2020. Acte seguit tots els assistents pogueren realitzar una visita a l’esmentada exposició.

El moment més esperat de la vesprada per a tots els fallers va arribar al voltant de les 20:00 hores. Ja en la Plaça Major es donava inici a la tradicional Crida, que aquest any, i per primera vegada, comptava amb una sèrie de novetats, ja que al balcó de l’Ajuntament, acompanyant les falleres majors de la ciutat i les seues respectives corts d’honor, també es trobava la recent creada Delegació masculina d’infantils, formada pels presidents infantils del 2019.

La Crida, que tenia com a fil conductor les falles i la igualtat, s’iniciava amb una projecció en vídeo al voltant d’aquest tema sobre la façana de l’ajuntament.

Aquesta mateixa temàtica va estar present en els discursos de les falleres majors de la ciutat. En primer lloc es dirigiren a tots els presents agraint al món faller el tracte rebut.

Irene Espiritusanto i Domingo, fallera major infantil de la ciutat, va voler destacar en el seu discurs el gran entramat industrial en torn al món de les falles present a Algemesí: “poble bressol d’indumentaristes fallers, de les increïbles mans que creen i treballen els metalls i pedres que lluïm en la nostra indumentària. Gaudim de grans teixidors de sinagües i cancans, però també volem destacar la feina d’artistes fallers, pirotècnics, músics i, com no, del de tots els fallers i falleres perquè tots junts fem possible aquesta festa i deguem mantenir-la viva i fer-la extensible i visible per tot el món.”

Irene tampoc volgué deixar passar l’ocasió per demanar al consistori municipal, i concretament a la seua alcaldessa, la possibilitat de que Algemesí puga gaudir d’un monument infantil a la Plaça Major i que siga encés per la fallera major de la ciutat.

Per la seua banda, Inés Puigvert i Bolinches, fallera major de la ciutat, va ficar de relleu al seu discurs la tasca integradora i igualitària que des del món de les falles es du a terme en Algemesí: “Aquest any hem trencat barreres i seguim sumant a les falles d’Algemesí, perquè aquest any hem demostrat que les falles són escenari integrador, igualitari i inclusiu, però per suposat que encara queda molta feina i molta lluita per davant a la nostra societat. És per això que avui faig una crida per a que els nostres casals siguen espais en els què cap persona siga exclosa per motius de sexe, cultura, ideologia, orientació sexual o diversitats funcionals. Perquè sols amb respecte i tolerància podrem gaudir plenament de les falles, fent d’estes un instrument transformador de la nostra societat.”

Finalment, ambdues falleres animaren a tots els fallers a unir-se en una sola veu per tal d’anunciar que “JA ESTEM EN FALLES”. L’acte va continuar amb una projecció de fotografies de les diferents comissions que mostraven un resum del que havien sigut les falles 2019. El punt i final va córrer a càrrec de l’espectacle pirotècnic.