Es destinaran al voltant de 4 milions per a la posada en marxa dels tres hospitals de campanya a València, Alacant i Castelló.

LVA.-  La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, destinarà al voltant de quatre milions d’euros per a posar en marxa la construcció dels tres hospitals de campanya que la Generalitat alçarà en les tres capitals de província per a fer front a l’emergència sanitària provocada per la propagació del coronavirus.

El departament que dirigeix Gabriela Bravo formalitzarà un contracte d’emergència per a alçar tres hospitals de campanya, que tindran en el seu conjunt una capacitat de 1.100 places. D’elles 500 estaran a València, 400 a Alacant i 200 a Castelló. Este número de llits podrà ser ampliat en funció de les necessitats.

Serà l’empresa aragonesa Hispano Vema, especialitzada en esta classe d’infraestructures, l’encarregada de portar a terme el projecte, de manera que, tal com ha explicat la consellera, «la meitat dels llits estaran disponibles en dos setmanes i la totalitat en un mes. Podrem comptar així amb major capacitat de resposta sanitària, minimitzar el risc de contagis i evitar que col·lapse el sistema valencià de salut», ha indicat.

Els tres centres provisionals seran construccions prefabricades i desplegables que estaran connectades entre si mitjançant túnels completament aïllats de l’exterior. Tots els pavellons estaran equipats amb els elements clínics i logístics que demane la Conselleria de Sanitat i s’alçaran en els voltants dels hospitals de referència de les tres capitals de província.

A més, la consellera ha assegurat que estes instal·lacions, quan es desmunten després d’este episodi, «podran ser utilitzades de nou, perquè estan dissenyades per a ser recondicionades per a qualsevol altra situació de crisi, com a inundacions, grans incendis o terratrémols».

En el cas de València, l’hospital de campanya se situarà en una parcel·la pròxima a l’Hospital La Fe d’entre 2.500 i 3.000 metres quadrats. A Alacant es desplegarà en l’aparcament contigu a l’Hospital General, que compta amb uns 2.500 metres quadrats. En el cas de Castelló, personal tècnic de l’Agència estudia quina serà la ubicació més convenient entre els espais disponibles en els voltants dels seus dos grans hospitals.

En tot cas, cadascun dels hospitals podrà comptar amb unitats de vigilància intensiva (UCI) si fora necessàries, així com espais d’aïllament, zona de quarantena, banys i serveis separats per sexes i espais per a la recepció de pacients, triatge i descans del personal.

La companyia Hispano Vema és una especialista en esta tipus de projectes, proveïdora habitual del Ministeri de Defensa i de l’OTAN i que compta amb tots els certificats internacionals d’idoneïtat per a dur a terme esta classe de comeses. Els responsables s’han reunit a València amb la Consellera de Justícia i Interior i amb personal tècnic de l’Agència de Seguretat per a ultimar els detalls del projecte.