• El nou servei mancomunitat integrarà tota la informació, gestió i tramitació sobre l’habitatge en un únic punt de prestació, per tal de facilitar l’accés al ciutadà.
  • Impulsarà el lloguer social per als habitatges públics que continuen buits, amb especial atenció a l’estoc de les entitats financeres.
02_OFICINA-COMARCAL-HABITATGE_MANRA

Diego Gómez, alcalde d’Alzira i vicepresident de la Mancomunitat de la Ribera Alta. LVA

El president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, han presentat este matí l’Oficina Comarcal d’Habitatge (OCH), el primer servei supramunicipal d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana.

L’acte ha comptat amb la participació de la Directora General d’Habitatge, Rebeca Torró, que ha traslladat la voluntat de promocionar la iniciativa com a bon exemple de gestió en matèria d’habitatge pera a altres comarques, “perquè l’acció de proximitat és la manera en que millor es pot ajudar a la gent en aquest camp”.

L’OCH comença a funcionar des de hui en una oficina de l’edifici de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alzira, junt a les dependències d’Atenció al Ciutadà, que ha cedit l’espai en una aposta estratègica per aquest servei.

L’oficina compta amb tres tècnics i disposarà d’una segona seu a Carlet, a les que podran afegir-se els municipis de la comarca que progressivament s’adherisquen al servei.

El  nou servei mancomunitat coordinarà les polítiques de les administracions locals de la comarca en matèria d’habitatge i integrarà tota la informació, gestió i tramitació en un únic punt de prestació, per tal de facilitar l’accés al ciutadà, com és el cas de les ajudes per a evitar la pobresa energètica en llars en risc d’exclusió social.

Entre les funcions de l’OCH està, a més, la d’incentivar als titulars d’habitatges no ocupats per a que puguen ser destinats al programa autonòmic de lloguer social, amb especial atenció a l’estoc de les entitats financeres.

El president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, s’ha felicitat per la materialització de la iniciativa en només 4 mesos. Un procés “ràpid i intens” on s’han incorporat experiències d’èxit de serveis similars de la Vall D’Uixò, Catalunya i Brussel·les. A més ha animat a mancomunar esforços en altres comarques perquè la problemàtica de l’habitatge es gestione de manera més eficaç per al ciutadà.

Estem orgullosos. Amb intenció, voluntat i ganes les coses arriben al seu lloc”, ha assegurat Peláez, per a qui “el nou servei ajudarà a traslladar la justícia del paper a la realitat i que l’article 47 de la Constitució del dret a l’habitatge siga realitat”.

El servei ha comptat amb l’impuls decisiu de l’Ajuntament d’Alzira, des d’on s’ha fomentat la creació de l’OCH per a donar resposta al ciutadà davant la problemàtica constant relaciona amb l’habitatge. El seu alcalde, Diego Gómez, entén el servei com una aposta per l’empoderament de la comarca i alhora de l’eficàcia de les polítiques de proximitat per a donar “les solucions que ens reclamen els ciutadans”.

Gómez ha avançat que des de l’inici del projecte algunes entitats bancàries ja s’han interessat per la bossa d’habitatges per a lloguer social que vehicularà el nou servei.

En aquest sentit serà decisiu el resultat de la Llei de la funció Social de l’Habitatge que el govern valencià vol aprovar abans que acabe l’any per la via d’urgència i amb que, entre d’altres mesures, vol facilitar l’accés als 800 habitatges públics que es troben buits.

En sintonia amb la nova norma, l’oficina posarà el focus en la dimensió social de l’habitatge i per aquest motiu executarà seguiments periòdics de la situació global dels habitatges en els municipis ocupats per famílies amb situació de risc, i en particular, de les que es troben en processos d’execució hipotecària i desnonaments.

En paral·lel contribuirà a la creació d’un protocol d’actuació contra desnonaments, un servei d’assessorament i mediació amb persones amb problemes per pagar l’hipoteca i convenis amb la Conselleria d’Habitatge per a la reparació de pisos socials del parc públic que en l’actualitat es troben buits i precisen de millores.

L’OHC comptarà, a més, amb la col·laboració i assessorament en matèria legal del Col·legi d’Advocats d’Alzira, que a més proveirà serveis de mediació en els conflictes entre propietaris i particulars o amb els bancs, en cassos de execució hipotecària.

Alzira i Carlet han sigut els primers municipi en confirmar la seua adhesió, un extrem sobre el què ja han mostrat interés altres governs municipals de la Ribera.