muixeranga d'Algemesí unesco patrimonio inmaterial de la humanidad la veu d'algemesíUn any més, seguint una tradició centenària, la Muixeranga d’Algemesí ha participat en les processons de la Mare de Déu de la Salut amb molta il·lusió i ganes d’oferir al públic el bo i millor del seu repertori. El balanç que fa la nova Junta i el seu Mestre, Marcos Castell, és molt positiu: “es tracta d’una actuació històrica, amb més muixeranguers i muixerangueres que mai, en la qual s’han completat centenars de muixerangues amb a penes alguna caiguda sense conseqüències”.
La processó de la Vespra en va ser una mostra clara. La colla blava va protagonitzar un inici espectacular en la plaça Major, amb una Alta de 6 impecable, un Cinc d’Oros nou i millorat (una Tomasina flanquejada per quatre Torretes, en comptes d’una Morera) i una Sénia (rodada) amb una imponent Morera al centre. Encara més, el carrer Molí es va omplir tot seguit amb sis torretes simultànies i, en total, es van aconseguir muntar i desmunar desenes de muixerangues sense cap caiguda, moltes d’elles de cinc altures.
En la Processó del Matí, el repertori va ser l’habitual, amb Marietes, Torretes, Pins de tres i de quatre altures, Tomasines, Moreres, la Volantinera (o Figuereta) i un gran final en la plaça Major, novament, amb la segona i última Alta de Sis de les festes. Però la novetat va ser l’Alcoiana, una nova muixeranga de cinc pisos, estrenada a Alcoi en “l’Entrà” mora dels Moros i Cristians d’enguany, que es va presentar a Algemesí en el carrer Berca amb gran espectació. L’entrada en la basílica de Sant Jaume al ritme de l’Enterro va estar culminada per dos Altes de Cinc en l’altar, les mateixes figures que van acompanyar, moments després, l’entrada a l’església de la imatge de la Mare de Déu de la Salut.
Finalment, pel que fa a la Processó de Volta General, cal destacar l’eixida a la plaça amb una Tomasina i dos Altes de Cinc, i el seu acabament, set hores i mitja després (a les a les 3 de la matinada), amb l’entrada final de la patrona envoltada de dos Torretes i Pinets.
A tot això, cal destacar també que els dos grups en què es divideix la Muixeranga per a les processons van poder realitzar independentment, sense fusionar-se, les figures més grans (excepte l’Alta de Sis, òbviament) com la Tomasina, la Morera o l’Alta de Cinc, un fet que no es recordava en la colla en molt de temps.
Amb un balanç tan positiu, la nova Junta encapçalada per Marcos Castell ha agraït a tos els membres del grup “el seu esforç i dedicació en aquestos dies tan intensos i emocionants” i ja pensa en nous reptes i en seguir creixent.